Sivilsamfunn på valgoffensiv

Tretti millioner kongolesere var ført opp i manntallet foran historiens andre frie valg i Den demokratiske republikken Kongo. På tross av FNs rapporter om materielle mangler og korrupsjon har innbyggerne jobbet iherdig for at valget 28. november skulle lykkes.

desember 2011

Kinshasa. En sørgelig blanding av asfalt, støv og fattigdom. Gater med et ekko av sult, et bysamfunn der hver dag er en kamp for å overleve. Vi skriver 13. oktober og hovedstaden i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) gjør seg klar til enda en dag med uroligheter på 30. Juni-bulevarden. Halvannen måned før valget gjennomfører det største opposisjonspartiet, Union for demokrati og sosialt framskritt (UDPS), sin ukentlige protestmarsj. Foran postkontoret istemmer et femtitalls aktivister med en nærmest religiøs glød mot en bevæpnet politistyrke: «Vi kjemper til vi stuper!»

Plutselig går politiet til angrep, banker løs på demonstrantene. Til de tilstedeværende journalistene roper politibetjentene unisont: Bolongwa wana, bolongwa wana! – «kom dere vekk, kom dere vekk!» Så kommer det en serie varselskudd (i luften denne gang, heldigvis), tåregass og forfølgelse. Hodebunner sprekker, sivile segner om. En beskyttende stemme reiser seg forsiktig i retning av det brutale politiet: Tikaye, tikaye, press! – «Ikke arrester ham, han er journalist!» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal