Sivilsamfunn på valgoffensiv

Tretti millioner kongolesere var ført opp i manntallet foran historiens andre frie valg i Den demokratiske republikken Kongo. På tross av FNs rapporter om materielle mangler og korrupsjon har innbyggerne jobbet iherdig for at valget 28. november skulle lykkes.

Kinshasa. En sørgelig blanding av asfalt, støv og fattigdom. Gater med et ekko av sult, et bysamfunn der hver dag er en kamp for å overleve. Vi skriver 13. oktober og hovedstaden i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) gjør seg klar til enda en dag med uroligheter på 30. Juni-bulevarden. Halvannen måned før valget gjennomfører det største opposisjonspartiet, Union for demokrati og sosialt framskritt (UDPS), sin ukentlige protestmarsj. Foran postkontoret istemmer et femtitalls aktivister med en nærmest religiøs glød mot en bevæpnet politistyrke: «Vi kjemper til vi stuper!»

Plutselig går politiet til angrep, banker løs på demonstrantene. Til de tilstedeværende journalistene roper politibetjentene unisont: Bolongwa wana, bolongwa wana! – «kom dere vekk, kom dere vekk!» Så kommer det en serie varselskudd (i luften denne gang, heldigvis), tåregass og forfølgelse. Hodebunner sprekker, sivile segner om. En beskyttende stemme reiser seg forsiktig i retning av det brutale politiet: Tikaye, tikaye, press! – «Ikke arrester ham, han er journalist!» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Den psykiatriske pilleindustrien

Default thumbnail
Neste sak

En varslet katastrofe

Andre saker om Afrika

Naturarv for de rike

Den sørafrikanske organisasjonen African Parks driver 16 nasjonalparker i Afrika med løfter

Default thumbnail

Grumsete fortid

For van Vlissingen var African Parks en perfekt mulighet til å renvaske

Kinagjeldsfellen

Der afrikanske lands gjeldsproblemer en gang var et tegn på vestlig kapitalistisk

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten

0 kr 0