Overraskende konservativt comeback

Maktesløs overfor arbeidsledigheten og økende offentlig gjeld, står Obama svekket tilbake etter sin første periode. Alt ligger til rette for en konservativ seier, hvis Republikanerne klarer å finne en noenlunde normal kandidat.

Rick Perry husker ikke navnene på ministrene han ville bytte ut. Herman Cain er helt blank på USAs strategi i Libya. Newt Gingrich kaller palestinerne et «oppfunnet» folk. Fra utsiden framstår sirkuset Republikanerne har satt i gang for å finne en «autentisk» presidentkandidat som selvmord i sakte film.

Men før vi kaller dette for politisk selvmord, bør vi ikke glemme hvordan den amerikanske konservatismen kom seg etter den store utfordringen i 2008, da konservatismen virket dødsdømt, som et offer for sin egen mislykkede ideologi. Men bare to år senere vant Republikanerne flertall i Representantenes hus. Kuren var ikke et kompromiss med virkelighetens verden, men en enda sterkere oppslutning om ideologien som nettopp hadde ledet kloden ut i en dyp økonomisk krise. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Revolusjonen fortsetter i Suez

Default thumbnail
Neste sak

Krisen begynte for 40 år siden

Andre saker om USA

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.