Overraskende konservativt comeback

Maktesløs overfor arbeidsledigheten og økende offentlig gjeld, står Obama svekket tilbake etter sin første periode. Alt ligger til rette for en konservativ seier, hvis Republikanerne klarer å finne en noenlunde normal kandidat.

Rick Perry husker ikke navnene på ministrene han ville bytte ut. Herman Cain er helt blank på USAs strategi i Libya. Newt Gingrich kaller palestinerne et «oppfunnet» folk. Fra utsiden framstår sirkuset Republikanerne har satt i gang for å finne en «autentisk» presidentkandidat som selvmord i sakte film.

Men før vi kaller dette for politisk selvmord, bør vi ikke glemme hvordan den amerikanske konservatismen kom seg etter den store utfordringen i 2008, da konservatismen virket dødsdømt, som et offer for sin egen mislykkede ideologi. Men bare to år senere vant Republikanerne flertall i Representantenes hus. Kuren var ikke et kompromiss med virkelighetens verden, men en enda sterkere oppslutning om ideologien som nettopp hadde ledet kloden ut i en dyp økonomisk krise. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Revolusjonen fortsetter i Suez

Neste sak

Krisen begynte for 40 år siden

Mer USA

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

0 kr 0