Ulikhet Utdanning

Utdanning hindrer ikke sosiale ulikheter

Mer og tidligere undervisning veier ikke opp for ulikheter i barns oppvekstvilkår. Og uansett utdanningstilbud vil bare et fåtall av jobbene kreve høy utdannelse. Det ensidige fokuset på utdanning som botemiddel mot sosiale ulikheter fortrenger den åpenbare og eneste løsningen på sosiale ulikheter.

Posted on

Mens protestbevegelsen Occupy Wall Street i oktober fikk fotfeste og begynte å spre seg til andre byer i USA og til resten av verden, kom det en rapport om bakgrunnen til protestene, nemlig stigende sosiale og økonomiske ulikheter. I rapporten slo det respekterte og partiuavhengige Budsjettkontoret for Kongressen fast at i 1979–2007 hadde medianinntekten steget med 35 prosent. I samme periode steg inntektene til den ene prosenten øverst i inntektshierarkiet med svimlende 275 prosent.[ref]Congressional Budget Office, «Trends in the distribution of household income between 1979 and 2007», oktober 2011.[/ref]

Dagen etter at disse tallene ble offentliggjort, skrev New York Times-spaltisten Nicholas Kristof en kronikk med den provoserende tittelen «Occupy the Classroom».[ref]Nicholas Kristof, «Occupy the Classroom», New York Times, 19. oktober 2011.[/ref] Kristof anerkjente problemene med de sosiale og økonomiske forskjellene i USA, men han stilte seg ikke bak demonstrantenes krav om økt skattelegging av de rikeste og regulering av finansmarkedet. Han trodde heller ikke det nyttet å kaste noen få grådige bankfolk i fengsel. I stedet mente Kristof at «det skrittet som vil gjøre mest for å redusere ulikhetene» er «å utvide skolegangen for de yngste barna». Videre skrev han at «et fellestrekk, enten jeg skriver om fattigdom i New York eller Sierra Leone, er at en god utdannelse som oftest er den sikreste veien ut av fattigdom». Og han la til at «uansett om det er i USA eller Afrika, får fattige barn sjelden sjansen til å begi seg ut på denne veien». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Ulikhet

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen