Amerikanske lærere ser rødt

Amerikanske lærere har fått nok av elendige arbeidsforhold og lave lønninger. Streikene har rystet flere delstater og kan snart spre seg til andre yrker.

Amerikanske lærere har fått nok av elendige arbeidsforhold og lave lønninger. Streikene har rystet flere delstater og kan snart spre seg til andre yrker.

Med knyttnevene i været roper noen hundre demonstranter «Nok er nok!» og «Gi ikke opp!» utenfor et luksushotell ved flyplassen O'Hare i Chicago i april. Solidaritetsmarkeringen for lærerne i Arizona, Kentucky og Oklahoma avsluttet i år fagforeningskonferansen aktivisttidsskriftet Labor Notes arrangerer annethvert år. Seks lærere snakket på arrangementet – en mann og fem kvinner, alle kledd i rødt, fargen til grasrotbevegelsen Red for Ed, «rødt for utdannelse». Navnet spiller på at rødt er både sosialismens farge og fargen til det republikanske partiet som sitter med makten i delstatene hvor det har vært flere store lærerstreiker siden slutten av februar.

Streikene startet i vinter i Vest-Virginia. Delstaten var lenge en demokratisk bastion. Her var det lange, intense gruvestreiker på 1970-tallet. Men på begynnelsen av 2000-tallet gikk innbyggerne brått til høyre og siden har de stemt på republikanske kandidater i alle presidentvalgene. Sammen med Wyoming var Vest-Virginia den delstaten der Donald Trump fikk flest stemmer i 2016 (rundt 68 prosent). (…)

Forrige sak

Korallrevet som ble hangarskip

Default thumbnail
Neste sak

Demokratiet i Amerika

Andre saker om USA

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Maktmisbruk i Minneapolis

Politifolk blir sjelden dømt for å ha drept afroamerikanske borgere. Den angivelig progressive delstaten Minnesota er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.