Streikende lærere i Wyoming, 6. mars. Foto: Craig Hudson, Charleston Gazette-Mail / NTB Scanpix.
USA Utdanning

Amerikanske lærere ser rødt

Amerikanske lærere har fått nok av elendige arbeidsforhold og lave lønninger. Streikene har rystet flere delstater og kan snart spre seg til andre yrker.

Posted on

Med knyttnevene i været roper noen hundre demonstranter «Nok er nok!» og «Gi ikke opp!» utenfor et luksushotell ved flyplassen O'Hare i Chicago i april. Solidaritetsmarkeringen for lærerne i Arizona, Kentucky og Oklahoma avsluttet i år fagforeningskonferansen aktivisttidsskriftet Labor Notes arrangerer annethvert år. Seks lærere snakket på arrangementet – en mann og fem kvinner, alle kledd i rødt, fargen til grasrotbevegelsen Red for Ed, «rødt for utdannelse». Navnet spiller på at rødt er både sosialismens farge og fargen til det republikanske partiet som sitter med makten i delstatene hvor det har vært flere store lærerstreiker siden slutten av februar.

Streikene startet i vinter i Vest-Virginia. Delstaten var lenge en demokratisk bastion. Her var det lange, intense gruvestreiker på 1970-tallet. Men på begynnelsen av 2000-tallet gikk innbyggerne brått til høyre og siden har de stemt på republikanske kandidater i alle presidentvalgene. Sammen med Wyoming var Vest-Virginia den delstaten der Donald Trump fikk flest stemmer i 2016 (rundt 68 prosent). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra USA

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen