Amerikanske lærere ser rødt

Amerikanske lærere har fått nok av elendige arbeidsforhold og lave lønninger. Streikene har rystet flere delstater og kan snart spre seg til andre yrker.

Streikende lærere i Wyoming, 6. mars. Foto: Craig Hudson, Charleston Gazette-Mail / NTB Scanpix.

Med knyttnevene i været roper noen hundre demonstranter «Nok er nok!» og «Gi ikke opp!» utenfor et luksushotell ved flyplassen O'Hare i Chicago i april. Solidaritetsmarkeringen for lærerne i Arizona, Kentucky og Oklahoma avsluttet i år fagforeningskonferansen aktivisttidsskriftet Labor Notes arrangerer annethvert år. Seks lærere snakket på arrangementet – en mann og fem kvinner, alle kledd i rødt, fargen til grasrotbevegelsen Red for Ed, «rødt for utdannelse». Navnet spiller på at rødt er både sosialismens farge og fargen til det republikanske partiet som sitter med makten i delstatene hvor det har vært flere store lærerstreiker siden slutten av februar.

Streikene startet i vinter i Vest-Virginia. Delstaten var lenge en demokratisk bastion. Her var det lange, intense gruvestreiker på 1970-tallet. Men på begynnelsen av 2000-tallet gikk innbyggerne brått til høyre og siden har de stemt på republikanske kandidater i alle presidentvalgene. Sammen med Wyoming var Vest-Virginia den delstaten der Donald Trump fikk flest stemmer i 2016 (rundt 68 prosent). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0