Amerikanske lærere ser rødt

Amerikanske lærere har fått nok av elendige arbeidsforhold og lave lønninger. Streikene har rystet flere delstater og kan snart spre seg til andre yrker.

oktober 2018
Streikende lærere i Wyoming, 6. mars. Foto: Craig Hudson, Charleston Gazette-Mail / NTB Scanpix.

Med knyttnevene i været roper noen hundre demonstranter «Nok er nok!» og «Gi ikke opp!» utenfor et luksushotell ved flyplassen O'Hare i Chicago i april. Solidaritetsmarkeringen for lærerne i Arizona, Kentucky og Oklahoma avsluttet i år fagforeningskonferansen aktivisttidsskriftet Labor Notes arrangerer annethvert år. Seks lærere snakket på arrangementet – en mann og fem kvinner, alle kledd i rødt, fargen til grasrotbevegelsen Red for Ed, «rødt for utdannelse». Navnet spiller på at rødt er både sosialismens farge og fargen til det republikanske partiet som sitter med makten i delstatene hvor det har vært flere store lærerstreiker siden slutten av februar.

Streikene startet i vinter i Vest-Virginia. Delstaten var lenge en demokratisk bastion. Her var det lange, intense gruvestreiker på 1970-tallet. Men på begynnelsen av 2000-tallet gikk innbyggerne brått til høyre og siden har de stemt på republikanske kandidater i alle presidentvalgene. Sammen med Wyoming var Vest-Virginia den delstaten der Donald Trump fikk flest stemmer i 2016 (rundt 68 prosent). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal