Helse på skinner

Offentlige helsetjenester kollapset etter apartheid-regimets fall. Innbyggerne bor langt fra sykehusene i et land med svært få leger per innbygger. Eneste lyspunkt er sykehustoget Phelophepa som hvert år gir livsnødvendige helsetjenester til 46 000 fattige sørafrikanere.

Jeg kjører vest fra Johannesburg, ut på de sørafrikanske steppene, over grensen til Nothern Cape, den største og minst befolkede provinsen i Sør-Afrika. Jeg kjører videre, fem hundre kilometer på hullete asfalt i et øde landskap nesten uten antydning til liv, før jeg kommer til Kathu, en stille by med ti tusen innbyggere ved foten av fjellkjeden Korannaberg. I hovedgata ligger det et kjøpesenter, noen spritboder og et par lodges med barer der unge jenter om kvelden forsøker å drepe kjedsomheten med jordbærvodka.

Northern Cape er større enn Tyskland, men med knappe én million innbyggere er provinsen «like øde som ørken», som de sier her. Men en junimorgen glir et tog med 18 vogner inn over jernbaneskinnene som betjener utkanten av Kalahariørkenen. Vognene er lastet med ultramoderne medisinsk utstyr. Toget stanser midt på gresslettene, på stasjonen Wincanton. Ankomsten har blitt annonsert med plakater i hele regionen og av lokale radiostasjoner. «Jeg har ventet på dette øyeblikket i to år!» sier en innbygger. Phelophepa har ankommet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Fracking Amerika

Neste sak

Militærets skygge over revolusjonen

Mer Sør-Afrika

Apartheiden som ikke vil forsvinne

Afrikas økonomiske gigant fortæres av ekstreme sosiale ulikheter. I 25 år har ANC lovet å omfordele land som opprinnelig ble tatt fra de svarte, uten å gjøre noe. Nå tvinger en ny radikal venstreside dem til å handle.

Mannen som ville drepe apartheid

I 1966 drepte Dimitri Tsafendas den sørafrikanske statsministeren Hendrik Verwoerd i håp om å ta livet av apartheidregimet. Motivet for Tsafendas’ gjerning ble raskt dysset ned, i likhet med hans innholdsrike liv.

Sør-Afrika frigjør seg fra frigjørerne

Politiske skandaler og økonomisk nedgang gjør at stadig flere sørafrikanere forlater ANC. Etter to tiår med ANC med makten beveger Sør-Afrika seg mot et fredelig politisk maktskifte.

Vekst på lånt tid

Låneboble i Sør-Afrika. Den nye svarte middelklassens forbruksønsker har skapt et overopphetet marked for lån uten sikkerhet og ført landet inn i en farlig spekulativ boble. Samtidig blir samfunnet stadig mer preget av sosiale ulikheter.

Sør-Afrikas nye apartheid

Den sosiale spenningen økte drastisk etter at politiet drepte 34 streikende gruvearbeidere i Marikana i fjor. Åtte millioner svarte afrikanere har en anstendig inntekt, mens minst tjue millioner lever under fattigdomsgrensen. ANC har ingen planer og viser liten vilje til å endre dette.

0 kr 0