Våren som aldri var

Venezuelanerne har utvilsomt gode grunner til å være misfornøyde med en regjering som sliter med stor kriminalitet og sviktende økonomi. Men de nylige protestene har blitt overtatt av en radikal del av opposisjonen som bare har ett mål: å kaste den valgte presidenten.

april 2014

Den 12. februar ble tre unge venezuelanere drept under en demonstrasjon i Caracas. Denne blodige dagen innledet også en flodbølge av nyhetssaker og debattartikler med store krigstyper: «Volden ryster Venezuela» (Wall Street Journal, 12. februar), «Venezuela slåss mot mediene» (New York Times, 21. februar) eller «Venezuela i krise: Latin-Amerikas Ukraina» (Le Figaro, 1. og 2. mars).

Den amerikanske administrasjonen har ikke nølt med å slutte seg til koret. 15. februar fordømte utenriksminister John Kerry regjeringens handlinger «som har en skremmende virkning på borgernes rett til å uttrykke sin misnøye fredelig». 13. mars anklaget han president Nicolas Maduro for å drive en «terrorkampanje» mot folket sitt. Skal vi tro de store medienes dekning og Washingtons mange erklæringer handler protestbølgen i Venezuela om at et fredelig og demokratisk ungdomsopprør har brutt ut i det oljerike landet og truer med å felle et undertrykkende autoritært regime som har mistet kontakten med folket. Mindre enn et år etter Chávez’ død skal den nye presidentens katastrofale økonomiske politikk og nådeløse forsøk på å kneble kritiske stemmer og pressefriheten ha antent en venezuelansk vår. Den meksikanske historikeren Enrique Krauze oppsummerer det hele i en kronikk i El País (26. februar) og New York Times (28. februar): «Venezuela glir åpenbart mot diktatur.». Men har denne framstillingen av Maduro som en latinamerikansk Ceausescu noe som helst med virkeligheten å gjøre? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal