Å være vitne til etnisk rensing

I store deler av Palestina er lokalbefolkningens tilgang til vann, varer og skolegang fullstendig kontrollert av okkupasjonsmakten. Palestinerne fordrives gradvis, fordi okkupanten ønsker å skape et Israel «fra elva til havet».

august 2014

Mens bombene hagler over verdens største fengsel, Gaza, og dreper og skader tusenvis av sivile palestinere, kan det også være nyttig å se på hvordan Israels krigsstrategier fungerer i de andre okkuperte palestinske områdene. Som deltager i The Freedom Bus arrangert av The Freedom Theatre i Jenin tidligere i år ble jeg vitne til hvordan Israels etniske rensing fungerer i Oslo-avtalens mest fatale gråsone: område C.

Oslo-avtalen 1 og 2 ga midlertidige avtaleverk mellom Israel og De palestinske selvstyremyndighetene (PA), men betingelsene for avtalene er aldri blitt oppfylt. Siden 1999 har det midlertidige blitt permanent. Det mest skadelige utfallet er kanskje inndelingen av Vestbredden i tre avgrensede områder: I område A (ca. 18 prosent av Vestbredden) har PA ansvar for både sikkerhet og administrasjon. Jenin og de andre bysentrene på Vestbredden går under denne kategorien. Område B (21 prosent) er under PAs sivile administrasjon, mens ansvaret for sikkerheten er delt mellom israelerne og palestinerne. Det store område C (61 prosent) styres både sivilt og militært av Israel. Dette området omfatter de viktigste landbruksområdene og naturressursene i de okkuperte territoriene og hele grensen til Jordan inkludert Jordanelva og Dødehavet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal