Silicon Army

Bør produkter og tjenester fra Google, Apple og Amazon anses som våpen? Silicon Valley-selskapene har helt fra starten av hatt tett bånd til forsvarsdepartementet.

Det er ingen hemmelighet at Silicon Valley arbeider med hæren. Militærets ambisjoner har alltid vært god stimulering for forskning og utvikling. Arpanet, internettets forfar som dukket opp på begynnelsen av 1970-tallet, ble laget med midler fra Advanced Research Projects Agency (Arpa), som Eisenhower opprettet i 1958. Det statlige byrået, som skiftet navn til Darpa i 1972, har tre milliarder dollar til rådighet i året for å støtte oppfinnelser som kan styrke det amerikanske forsvaret.

På 60-tallet begynte offentlige forsvarskontrakter å sive inn i Silicon Valley. Selv om subsidiene fra det offentlige og militæret på ingen måte har tørket ut, later de mest libertarianske bedriftslederne som om de ikke ser den sentrale rollen til denne statlige inntektskilden. Mellom 2013 og 2018 skal de føderale bevilgningene til datasikkerhet øke fra 9 til 11,5 milliarder dollar.[ref] «Deltek Federal Information Security Market 2013–2018», Deltek, oktober 2013.[/ref] Amazon selger en sikret skytjeneste til over 600 offentlige byråer og har inngått en kontrakt med CIA verdt 600 millioner dollar.[ref] «Amazon gets clearance to provide more cloud services to Pentagon», Financial Times, London, 26. mars 2014.[/ref] De kommersielle avtalene mellom offentlige byråer og privat sektor forklarer også i stor grad overvåkningssamarbeidet deres. «Selv NSAs infrastruktur er laget av kommersielle selskaper!» sa NSAs risikosjef, Anne Neuberger, et år etter Edward Snowdens avsløringer.[ref] «Seminars about long-term thinking», The Long Now Foundation, San Francisco, 6. august 2014.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Derfor støtter nordafrikanerne Assad

Neste sak

Fra kalasjnikov til drapssatellitter

Andre saker om Våpenindustri

Lukrative tårer

I hundre år har sikkerhetsbransjen balansert på en tynn line i promoteringen

0 kr 0