Tysk frihandelsopprør

Kommentatorer og EU-ledere skjelte i oktober ut regionalforsamlingen i belgiske Vallonia for blokkeringen av CETA-avtalen mellom EU og Canada. Men EUs frihandelsavtaler møter enda større motstand i den europeiske befolkningen, spesielt i Tyskland.

november 2016
250 000 demonstrerte mot handelsavtalene TTIP og CETA i Berlin 10. oktober i fjor. Tre av fire tyskere er mot TTIP og 43 prosent er mot CETA. Foto: anandoart / Shutterstock.

Hvem hadde trodd at Tyskland, verdens tredje største eksportland, skulle bli åstedet for en av Europas største mobiliseringer mot frihandelsavtalene TTIP og CETA? 17. september samlet demonstrasjoner i sju storbyer 320 000 demonstranter ifølge arrangørene, og 190 000 ifølge politiet. Året før hadde 250 000 demonstranter samlet seg i Berlin.

Uavhengig av den sedvanlige krangelen om hvor mange som deltok, utgjør disse demonstrasjonene mot EUs handelspolitikk en av de største protestbevegelsene Tyskland har sett siden gjenforeningen. Meningsmålinger viser at demonstrasjonene gjenspeiler – eller har skapt – en større endring i tyskernes syn på disse avtalene. Mens 55 prosent av befolkningen var for TTIP-avtalen med USA i februar 2014 og 25 prosent mot, var like mange for som mot et år senere, og i juni i år var tre fjerdedeler av de spurte mot TTIP. Tyskerne ser også ut til å avvise CETA, som først i det siste har havnet i offentlighetens lys: 43 prosent er mot og 19 prosent for. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal