Outsidernes år

De amerikanske massenes populistiske opprør.

desember 2016
«Du kan putte halvparten av Trump-tilhengerne i det jeg kaller kurven av foraktelige,» sa Clinton under valgkampen. Foto: DOMINICK REUTER, AFP / NTB SCANPIX.

I et intervju ti måneder før han ble valgt sa Obama at «Ronald Reagan forvandlet Amerika slik verken Richard Nixon eller Bill Clinton gjorde». Reagan hadde «sendt oss ned en fundamentalt forskjellig vei». Budskapet var klart: I motsetning til Hillary Clinton, hovedmotstanderen i Demokratenes primærvalg, sto han for endring. Og han vant kampen om Det hvite hus med støtte fra en multietnisk koalisjon som krevde change – selv om det var vagt definert.

Budskap uten innhold

Åtte år senere har ingenting fundamentalt endret seg i USA. Obama flyttet inn i Det hvite hus midt i den verste økonomiske krisen landet hadde opplevd siden 1930-tallet. Hans første oppgave ble å unngå fullstendig kollaps. Han avvek fra den nyliberale doktrinen og ga en redningspakke på 800 milliarder dollar i stedet for innstramminger. Utover det har han i stor grad fulgt de nyliberale dogmene og unngått all politikk som kunne tenkes å svekke næringslivets tillit. Han har ført en politikk som har vært spesielt imøtekommende overfor USAs dypt upopulære finansinstitusjoner, og ingen av Wall Street-direktørene har blitt straffeforfulgt for sin rolle i finanskrisen. Samtidig gjorde Obama-administrasjonen lite for de mange millioner amerikanere som mistet hjemmene og pensjonene sine i krakket. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal