«Du kan putte halvparten av Trump-tilhengerne i det jeg kaller kurven av foraktelige,» sa Clinton under valgkampen. Foto: DOMINICK REUTER, AFP / NTB SCANPIX.

Outsidernes år

De amerikanske massenes populistiske opprør.

I et intervju ti måneder før han ble valgt sa Obama at «Ronald Reagan forvandlet Amerika slik verken Richard Nixon eller Bill Clinton gjorde». Reagan hadde «sendt oss ned en fundamentalt forskjellig vei». Budskapet var klart: I motsetning til Hillary Clinton, hovedmotstanderen i Demokratenes primærvalg, sto han for endring. Og han vant kampen om Det hvite hus med støtte fra en multietnisk koalisjon som krevde change – selv om det var vagt definert.

Budskap uten innhold

Åtte år senere har ingenting fundamentalt endret seg i USA. Obama flyttet inn i Det hvite hus midt i den verste økonomiske krisen landet hadde opplevd siden 1930-tallet. Hans første oppgave ble å unngå fullstendig kollaps. Han avvek fra den nyliberale doktrinen og ga en redningspakke på 800 milliarder dollar i stedet for innstramminger. Utover det har han i stor grad fulgt de nyliberale dogmene og unngått all politikk som kunne tenkes å svekke næringslivets tillit. Han har ført en politikk som har vært spesielt imøtekommende overfor USAs dypt upopulære finansinstitusjoner, og ingen av Wall Street-direktørene har blitt straffeforfulgt for sin rolle i finanskrisen. Samtidig gjorde Obama-administrasjonen lite for de mange millioner amerikanere som mistet hjemmene og pensjonene sine i krakket. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Amerikansk avsporing

Neste sak

Kommentariatets antipolitikk

Mer USA

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

0 kr 0