Temers autoritære tendenser

Temer-regjeringens politiske endringer er ensbetydende med en skrinlegging av den brasilianske velferdsstaten.

Kritikken mot Michel Temer har tiltatt etter at den brasilianske presidenten ble anklaget for å være innblandet i utpressing og korrupsjon. Siden september har det vært massive demonstrasjoner i Brasils storbyer. Foto: Romério Cunha / FLICKR.

Tidlig om morgenen 3. august lå musikeren Tomas og sov i et okkupert kulturhus i Rio de Janeiro da han ble vekket av et maskingevær mot tinningen. «Ut!», ropte mannen med maskingeværet. Han var fra militærpolitiet og skulle sammen med tjue andre bevæpna kolleger jage bort kunstnerne.

Det første Michel Temer fra høyrepartiet PMDB gjorde da han tok over presidentembetet 12. mai, etter at nasjonalforsamlingen stemte for å stille Dilma Rousseff for riksrett, var å legge ned det brasilianske kulturdepartementet. Kunstnere, musikere og kulturaktivister svarte med å okkupere nedlagte kulturinstitusjoner i Brasils største byer. Fra mai til august ble de tomme lokalene brukt til konserter, kunstinstallasjoner, debatter og ulike kulturpolitiske arrangementer. Nå er alle stengt og kulturaktivistene er blitt tvangsflyttet av militærpolitiet. Selv om Temer, etter massivt press, gjenopprettet kulturdepartementet som en integrert del av utdanningsdepartementet, er departementet i dag kun en skygge av hva det en gang var. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal