Temers autoritære tendenser

Temer-regjeringens politiske endringer er ensbetydende med en skrinlegging av den brasilianske velferdsstaten.

Tidlig om morgenen 3. august lå musikeren Tomas og sov i et okkupert kulturhus i Rio de Janeiro da han ble vekket av et maskingevær mot tinningen. «Ut!», ropte mannen med maskingeværet. Han var fra militærpolitiet og skulle sammen med tjue andre bevæpna kolleger jage bort kunstnerne.

Det første Michel Temer fra høyrepartiet PMDB gjorde da han tok over presidentembetet 12. mai, etter at nasjonalforsamlingen stemte for å stille Dilma Rousseff for riksrett, var å legge ned det brasilianske kulturdepartementet. Kunstnere, musikere og kulturaktivister svarte med å okkupere nedlagte kulturinstitusjoner i Brasils største byer. Fra mai til august ble de tomme lokalene brukt til konserter, kunstinstallasjoner, debatter og ulike kulturpolitiske arrangementer. Nå er alle stengt og kulturaktivistene er blitt tvangsflyttet av militærpolitiet. Selv om Temer, etter massivt press, gjenopprettet kulturdepartementet som en integrert del av utdanningsdepartementet, er departementet i dag kun en skygge av hva det en gang var. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Konservativ offensiv i Brasil

Neste sak

Kabila nekter å gå av

Mer Brasil

Brasils mediereligiøse kompleks

I 1989 lurte brasilianske Edir Macedo menigheten sin til å gi ham penger til å kjøpe RecordTV. Gjennom tv-kanalen har han sikret seg en betydelig politisk innflytelse, som for to år siden bidro til at Jair Bolsonaro ble landets president.

Snikende autoritarisme i Brasil

President Jair Bolsonaro gjør det meste for å undergrave demokratiet, samtidig som Brasil er at av landene som er hardest rammet av koronapandemien. George Miller snakker med André Singer, professor i statsvitenskap ved Universitetet i São Paulo, om situasjonen i Brasil.

Bolsonaros autoritære ridetur

Mens pandemien sprer seg i Brasil, benytter Jair Bolsonaro anledningen til å svekke landets demokrati. At han selv har blitt smittet av viruset, synes ikke å svekke de autoritære ambisjonene til presidenten som gjerne etteraper Mussolinis ord og framtoning.

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist som er lite kjent utenfor Brasil.

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

0 kr 0