Temers autoritære tendenser

Temer-regjeringens politiske endringer er ensbetydende med en skrinlegging av den brasilianske velferdsstaten.

Tidlig om morgenen 3. august lå musikeren Tomas og sov i et okkupert kulturhus i Rio de Janeiro da han ble vekket av et maskingevær mot tinningen. «Ut!», ropte mannen med maskingeværet. Han var fra militærpolitiet og skulle sammen med tjue andre bevæpna kolleger jage bort kunstnerne.

Det første Michel Temer fra høyrepartiet PMDB gjorde da han tok over presidentembetet 12. mai, etter at nasjonalforsamlingen stemte for å stille Dilma Rousseff for riksrett, var å legge ned det brasilianske kulturdepartementet. Kunstnere, musikere og kulturaktivister svarte med å okkupere nedlagte kulturinstitusjoner i Brasils største byer. Fra mai til august ble de tomme lokalene brukt til konserter, kunstinstallasjoner, debatter og ulike kulturpolitiske arrangementer. Nå er alle stengt og kulturaktivistene er blitt tvangsflyttet av militærpolitiet. Selv om Temer, etter massivt press, gjenopprettet kulturdepartementet som en integrert del av utdanningsdepartementet, er departementet i dag kun en skygge av hva det en gang var. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Konservativ offensiv i Brasil

Neste sak

Kabila nekter å gå av

Mer Brasil

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist

0 kr 0