«Ut med Temer»: Brasilianerne demonstrerer mot landets ikke-valgte president Michel Temer og det de anser som et statskupp fra høyresiden i São Paulo, 4. september 2016.Foto: Alf Ribeiro / Shutterstock
Brasil Høyrevridning

Konservativ offensiv i Brasil

I august avsatte senatet Dilma Rousseff. Siden har landet blitt ledet av konservative Michel Temer. Arbeiderpartiets mange feilgrep tærer på troverdigheten, mens høyresiden er på offensiven. Venstresiden utfordres dermed på to fronter, mener lederen for en av de sentrale sosiale bevegelsene.

Posted on

Etter at Arbeiderpartiet (PT) gikk seirende ut i fire påfølgende presidentvalg siden 2002 reorganiserte de konservative kreftene seg og klarte å kaste president Dilma Rousseff og erstatte henne med den tidligere visepresidenten Michel Temer. Den mer enn tvilsomme juridiske handlingen ville vært langt vanskeligere om ikke PT hadde begått så mange feil. Partiet sluttet å mobilisere folket. Det allierte seg gjentatte ganger med ulike deler av høyresiden (som senere jobbet for å felle partiet) og valgte å møte den økonomiske krisen med innstramminger, med fare for å forsterke den sosiale misnøyen.[ref] Se Breno Altman, «Rousseffs høyredreining», Le Monde diplomatique, april 2015.[/ref] Slike beslutninger har ikke gjort det lettere å mobilisere mot høyreoffensiven.

Så snart Temer kom til makten gikk han i gang med en frenetisk økonomisk liberalisering kombinert med en sterkt konservativ politikk. Hans første beslutninger avtegner allerede et enestående sosialt tilbakeskritt i landets nyere historie. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Brasil

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen

Placeholder

Vår tids tese

Hva skjedde i Brasil?

I slutten av august var Brasils tidligere president Luiz

0 kr 0
Gå til Toppen