Konservativ offensiv i Brasil

I august avsatte senatet Dilma Rousseff. Siden har landet blitt ledet av konservative Michel Temer. Arbeiderpartiets mange feilgrep tærer på troverdigheten, mens høyresiden er på offensiven. Venstresiden utfordres dermed på to fronter, mener lederen for en av de sentrale sosiale bevegelsene.

januar 2017
«Ut med Temer»: Brasilianerne demonstrerer mot landets ikke-valgte president Michel Temer og det de anser som et statskupp fra høyresiden i São Paulo, 4. september 2016.Foto: Alf Ribeiro / Shutterstock

Etter at Arbeiderpartiet (PT) gikk seirende ut i fire påfølgende presidentvalg siden 2002 reorganiserte de konservative kreftene seg og klarte å kaste president Dilma Rousseff og erstatte henne med den tidligere visepresidenten Michel Temer. Den mer enn tvilsomme juridiske handlingen ville vært langt vanskeligere om ikke PT hadde begått så mange feil. Partiet sluttet å mobilisere folket. Det allierte seg gjentatte ganger med ulike deler av høyresiden (som senere jobbet for å felle partiet) og valgte å møte den økonomiske krisen med innstramminger, med fare for å forsterke den sosiale misnøyen. Slike beslutninger har ikke gjort det lettere å mobilisere mot høyreoffensiven.

Så snart Temer kom til makten gikk han i gang med en frenetisk økonomisk liberalisering kombinert med en sterkt konservativ politikk. Hans første beslutninger avtegner allerede et enestående sosialt tilbakeskritt i landets nyere historie. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal