De små tingene som gjør at man vinner valg

Etter over et tiår med venstredominans har en nyoppusset høyreside utnyttet økonomiske nedgangstider og sosiale framskritt under venstreregjeringen til igjen å komme i posisjon. En av hjernene bak snuoperasjonen er en 70-åring som få har hørt om utenfor kontinentet.

Den latinamerikanske høyresiden er tilbake i førersetet. Noen steder har den kommet tilbake med institusjonelle kupp, som i Brasil, eller etter uroligheter, som i Venezuela. Andre steder har den vunnet valg på fredelig vis, som i Argentina der næringslivslederen Mauricio Macri ble valgt til president i 2015 etter ti år med venstrehegemoni. Hvorfor har høyresiden nå fått et nytt oppsving?

Den fremste forklaringen er den økonomiske krisen og venstresidens håndtering av den. Fallende etterspørsel etter råvarer globalt fjernet drivstoffet for den økonomiske omfordelingen. Arbeidsledighet, inflasjon, fattigdom og økende ulikheter er tilbake igjen: Etter en periode med betydelige framskritt har utsiktene blitt dystrere. En annen forklaring er den offentlige opinionens harme etter gjentatte korrupsjonsskandaler i en tid med stram økonomi. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Vi er ikke et amerikansk protektorat

Neste sak

Partienes endelikt

Mer Latin-Amerika

Mexicos plagsomme nabo

I flere tiår har Mexicos storebror tatt seg store friheter i nabolandet i sør. Nå gjør president López Obrador det stadig vanskeligere for USA å blande seg inn i Mexicos indre anliggender.

Offensivt regionalt diplomati

Etter at López Obrador kom til makten har Mexico søkt å frigjøre diplomatiet sitt fra USA, og styrke de latinamerikanske landene.

Chiles konstitusjonelle problemer

Etter store demonstrasjoner har den chilenske høyreregjeringen gått med på å endre grunnloven fra diktaturets tid. Men det som framstår som en seier for protestbevegelsen, kan vise seg å bli en triumf for høyresiden.

Ikaros i Latin-Amerika

Mange latinamerikanere vil i år velge ny president eller nytt parlament. Men etter store demokratiske framskritt på 2000-tallet, opplever mange land i Latin-Amerika en ny urolig tid med autoritære tilbakeslag.

0 kr 0