Den argentinske presidenten Mauricio Macri ble valgt mye takket være valgstrategien til argentinsk politikks grå eminense, Durán Barba. Foto, JUAN MARCELO BAIARDI, AFP / PRESIDENCIA / NTB Scanpix.
Latin-Amerika Høyrevridning

De små tingene som gjør at man vinner valg

Etter over et tiår med venstredominans har en nyoppusset høyreside utnyttet økonomiske nedgangstider og sosiale framskritt under venstreregjeringen til igjen å komme i posisjon. En av hjernene bak snuoperasjonen er en 70-åring som få har hørt om utenfor kontinentet.

Posted on

Den latinamerikanske høyresiden er tilbake i førersetet. Noen steder har den kommet tilbake med institusjonelle kupp, som i Brasil, eller etter uroligheter, som i Venezuela. Andre steder har den vunnet valg på fredelig vis, som i Argentina der næringslivslederen Mauricio Macri ble valgt til president i 2015 etter ti år med venstrehegemoni. Hvorfor har høyresiden nå fått et nytt oppsving?

Den fremste forklaringen er den økonomiske krisen og venstresidens håndtering av den. Fallende etterspørsel etter råvarer globalt fjernet drivstoffet for den økonomiske omfordelingen. Arbeidsledighet, inflasjon, fattigdom og økende ulikheter er tilbake igjen: Etter en periode med betydelige framskritt har utsiktene blitt dystrere. En annen forklaring er den offentlige opinionens harme etter gjentatte korrupsjonsskandaler i en tid med stram økonomi. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Latin-Amerika

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen

0 kr 0
Gå til Toppen