De små tingene som gjør at man vinner valg

Etter over et tiår med venstredominans har en nyoppusset høyreside utnyttet økonomiske nedgangstider og sosiale framskritt under venstreregjeringen til igjen å komme i posisjon. En av hjernene bak snuoperasjonen er en 70-åring som få har hørt om utenfor kontinentet.

april 2017
Den argentinske presidenten Mauricio Macri ble valgt mye takket være valgstrategien til argentinsk politikks grå eminense, Durán Barba. Foto, JUAN MARCELO BAIARDI, AFP / PRESIDENCIA / NTB Scanpix.

Den latinamerikanske høyresiden er tilbake i førersetet. Noen steder har den kommet tilbake med institusjonelle kupp, som i Brasil, eller etter uroligheter, som i Venezuela. Andre steder har den vunnet valg på fredelig vis, som i Argentina der næringslivslederen Mauricio Macri ble valgt til president i 2015 etter ti år med venstrehegemoni. Hvorfor har høyresiden nå fått et nytt oppsving?

Den fremste forklaringen er den økonomiske krisen og venstresidens håndtering av den. Fallende etterspørsel etter råvarer globalt fjernet drivstoffet for den økonomiske omfordelingen. Arbeidsledighet, inflasjon, fattigdom og økende ulikheter er tilbake igjen: Etter en periode med betydelige framskritt har utsiktene blitt dystrere. En annen forklaring er den offentlige opinionens harme etter gjentatte korrupsjonsskandaler i en tid med stram økonomi. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal