«Sov mindre og drøm mer», Madrid, 2014. Foto: www.boamistura.com

Diskré lokalrevolusjon

Podemos har ikke klart å endre Spanias politiske system gjennom valgurnene. Men progressive koalisjoner har erobret sentrale byer som Barcelona, Madrid, Valencia og Zaragoza. Kan bystyrer endre samfunnet?

Et berg av blomster og kors står på Pilar-plassen i midten av oktober. Under den årlige Pilar-festivalen er gatene oversvømt av turister og de store varehusene er smekkfulle. Ingen sovjet, ingen storming av noe spansk vinterpalass. I Zaragoza, som i Madrid, Barcelona og Valencia, vant en «folkekoalisjon» bestående av aktivister og ulike venstrepartier valget i mai 2015. Men på tross av mye oppstandelse fra konservative er revolusjonen diskré her.

«Du klarer ikke endre en by på halvannet år,» sier Guillermo Lázaro, koordinator for bystyregruppen til koalisjonen Zaragoza en Común.[ref] Består av Podemos, Izquierda Unida (allianse mellom Spanias kommunistparti og andre radikale venstrepartier), miljøpartiet Equo, det lokale antikapitalistiske suverenitetspartiet Puyálon, det venstrerepublikanske Somos, Demos Plus (med røtter i bevegelsen for forsvar av offentlig helse og skole) og piratpartiet Piratas de Aragón.[/ref] På tross av de progressive løftene i valgprogrammet, legger han til, er folk mindre interessert i å avskaffe privateiendommen enn å kjeppjage «kasten», den tradisjonelle politiske eliten: «Folk forventet ikke først og fremst reelle endringer av levekårene, men at vanlige folk som dem tok over styringen.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Flyktningkrisen to år senere

Neste sak

Illusjonen om en ny mann

Andre saker om Spania

Default thumbnail

Legenden

Vest-Europa skapte Santiago de Compostela, og ikke omvendt.På 800-tallet ble en grav

0 kr 0