Diskré lokalrevolusjon

Podemos har ikke klart å endre Spanias politiske system gjennom valgurnene. Men progressive koalisjoner har erobret sentrale byer som Barcelona, Madrid, Valencia og Zaragoza. Kan bystyrer endre samfunnet?

«Sov mindre og drøm mer», Madrid, 2014. Foto: www.boamistura.com

Et berg av blomster og kors står på Pilar-plassen i midten av oktober. Under den årlige Pilar-festivalen er gatene oversvømt av turister og de store varehusene er smekkfulle. Ingen sovjet, ingen storming av noe spansk vinterpalass. I Zaragoza, som i Madrid, Barcelona og Valencia, vant en «folkekoalisjon» bestående av aktivister og ulike venstrepartier valget i mai 2015. Men på tross av mye oppstandelse fra konservative er revolusjonen diskré her.

«Du klarer ikke endre en by på halvannet år,» sier Guillermo Lázaro, koordinator for bystyregruppen til koalisjonen Zaragoza en Común. På tross av de progressive løftene i valgprogrammet, legger han til, er folk mindre interessert i å avskaffe privateiendommen enn å kjeppjage «kasten», den tradisjonelle politiske eliten: «Folk forventet ikke først og fremst reelle endringer av levekårene, men at vanlige folk som dem tok over styringen.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal