/

Strøm til Europa

Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er ikke forlatt.

Kan man gjøre det samme med strøm som man i dag gjør med olje og gass? Hvorfor ikke produsere fornybar energi i Afrika og sende den til Europa? I 2009 opprettet den tyske grenen av tenketanken Romaklubben en stiftelse kalt Desertec, med målet å bygge et gigantisk strømnett (med 90 prosent fornybar energi) mellom Nord-Afrika, Midtøsten og Europa. Flere store selskaper involverte seg, blant andre det sveitsisk-svenske industrikonsernet ABB og tyske Siemens, kraftselskapene E.ON og RWE, forsikringsselskapet Munich Re, og Deutsche Bank.

Blant argumentene for Desertec var selvsagt kutt i CO2-utslipp, men også nye inntekter som kan erstatte olje- og gassinntektene til de afrikanske landene. Til en estimert kostnad på 800 milliarder euro, så prosjektet for seg å dekke opptil 17 prosent av strømbehovet i Europa i 2050. Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er ikke forlatt. I september i fjor annonserte det London-baserte, amerikanskeide selskapet Nur Energie at det ville bygge et gigantisk solkraftverk sør i Tunisia for å forsyne Europa. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kraftkappløp i Afrika

Neste sak

Permanent strømkrise

Mer Afrika

Afrikas underlige taushet

Svikten til det internasjonale samfunnet da 800 000 tutsier ble massakrert i Rwanda har blitt gransket med lupe siden 1994. Men tausheten i de afrikanske landene om det 20. århundrets siste folkemord har sjelden vært et tema.

Belgias ansvar i Rwanda

Belgia styrte Rwanda fra 1920 til 1962, godt hjulpet av katolske misjonærer. Disse kolonisatorene innførte «etniske» hierarkier på bakgrunn av rasistisk ideologi og la med det grunnlaget for folkemordet på tutsiene.

Frankrikes godt bevarte hemmeligheter

En ny rapport om Frankrikes rolle i folkemordet i Rwanda, avslører at president François Mitterrand systematisk støttet hutuene og ignorerte varsler om et kommende folkemord. Men den fulle sannheten om Frankrikes rolle ligger fortsatt godt skjult i arkiver få forskere får tilgang til.

Senegals «fem sinte»

Store protester og opptøyer rystet Senegal i begynnelsen av mars. Elleve demonstranter i alderen 12 til 35 mistet livet da politiet slo ned protestene mot myndighetenes despotiske tendenser og mislykkede økonomiske politikk.

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

0 kr 0