Det satses stort på fornybar energi i Afrika. Her fra solkraftverket i Zaktubi utenfor Ouagadougou, Burkina Faso, 29. november. Foto: Ludovic Marin, Reuters / NTB SCANPIX.
/

Strøm til Europa

Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er ikke forlatt.

Kan man gjøre det samme med strøm som man i dag gjør med olje og gass? Hvorfor ikke produsere fornybar energi i Afrika og sende den til Europa? I 2009 opprettet den tyske grenen av tenketanken Romaklubben en stiftelse kalt Desertec, med målet å bygge et gigantisk strømnett (med 90 prosent fornybar energi) mellom Nord-Afrika, Midtøsten og Europa. Flere store selskaper involverte seg, blant andre det sveitsisk-svenske industrikonsernet ABB og tyske Siemens, kraftselskapene E.ON og RWE, forsikringsselskapet Munich Re, og Deutsche Bank.

Blant argumentene for Desertec var selvsagt kutt i CO2-utslipp, men også nye inntekter som kan erstatte olje- og gassinntektene til de afrikanske landene. Til en estimert kostnad på 800 milliarder euro, så prosjektet for seg å dekke opptil 17 prosent av strømbehovet i Europa i 2050. Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er ikke forlatt. I september i fjor annonserte det London-baserte, amerikanskeide selskapet Nur Energie at det ville bygge et gigantisk solkraftverk sør i Tunisia for å forsyne Europa. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Kraftkappløp i Afrika

Neste sak

Permanent strømkrise

Andre saker om Afrika

Kinagjeldsfellen

Der afrikanske lands gjeldsproblemer en gang var et tegn på vestlig kapitalistisk

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten

0 kr 0