Det satses stort på fornybar energi i Afrika. Her fra solkraftverket i Zaktubi utenfor Ouagadougou, Burkina Faso, 29. november. Foto: Ludovic Marin, Reuters / NTB SCANPIX.
/

Strøm til Europa

Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er ikke forlatt.

Kan man gjøre det samme med strøm som man i dag gjør med olje og gass? Hvorfor ikke produsere fornybar energi i Afrika og sende den til Europa? I 2009 opprettet den tyske grenen av tenketanken Romaklubben en stiftelse kalt Desertec, med målet å bygge et gigantisk strømnett (med 90 prosent fornybar energi) mellom Nord-Afrika, Midtøsten og Europa. Flere store selskaper involverte seg, blant andre det sveitsisk-svenske industrikonsernet ABB og tyske Siemens, kraftselskapene E.ON og RWE, forsikringsselskapet Munich Re, og Deutsche Bank.

Blant argumentene for Desertec var selvsagt kutt i CO2-utslipp, men også nye inntekter som kan erstatte olje- og gassinntektene til de afrikanske landene. Til en estimert kostnad på 800 milliarder euro, så prosjektet for seg å dekke opptil 17 prosent av strømbehovet i Europa i 2050. Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er ikke forlatt. I september i fjor annonserte det London-baserte, amerikanskeide selskapet Nur Energie at det ville bygge et gigantisk solkraftverk sør i Tunisia for å forsyne Europa. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Kraftkappløp i Afrika

Neste sak

Permanent strømkrise

Andre saker om Afrika

De usynlige

Nigers lov 2015-36 forbyr all hjelp til irregulær migrasjon. Migranter har nå

0 kr 0