Strøm til Europa

Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er ikke forlatt.

februar 2018
Det satses stort på fornybar energi i Afrika. Her fra solkraftverket i Zaktubi utenfor Ouagadougou, Burkina Faso, 29. november. Foto: Ludovic Marin, Reuters / NTB SCANPIX.

Kan man gjøre det samme med strøm som man i dag gjør med olje og gass? Hvorfor ikke produsere fornybar energi i Afrika og sende den til Europa? I 2009 opprettet den tyske grenen av tenketanken Romaklubben en stiftelse kalt Desertec, med målet å bygge et gigantisk strømnett (med 90 prosent fornybar energi) mellom Nord-Afrika, Midtøsten og Europa. Flere store selskaper involverte seg, blant andre det sveitsisk-svenske industrikonsernet ABB og tyske Siemens, kraftselskapene E.ON og RWE, forsikringsselskapet Munich Re, og Deutsche Bank.

Blant argumentene for Desertec var selvsagt kutt i CO2-utslipp, men også nye inntekter som kan erstatte olje- og gassinntektene til de afrikanske landene. Til en estimert kostnad på 800 milliarder euro, så prosjektet for seg å dekke opptil 17 prosent av strømbehovet i Europa i 2050. Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er ikke forlatt. I september i fjor annonserte det London-baserte, amerikanskeide selskapet Nur Energie at det ville bygge et gigantisk solkraftverk sør i Tunisia for å forsyne Europa. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal