Både forgjengeren Boris Jeltsin og Putin selv har gått til krig mot Tsjetsjenia. I dag er Moskva alliert med president Kadyrov, men pakten knaker i føyningene. Foto: Wikimedia Commons.

Slutt på idyllen?

Putin håper den symbolske avstandstakningen til Tsjetsjenia kan forsterke nervøsiteten i visse deler av statsapparatet.

I åtte år ledet Ramzan Kadyrov republikken sin uten at Putin sa noe stygt om han offentlig. Inntil 4. desember 2014, da opprørsgruppen Kaukasus-emiratet angrep Groznyj og 24 personer mistet livet. Noen dager senere gjennomførte de tsjetsjenske myndighetene sin sedvanlige gjengjeldelse, nemlig kollektiv straff, og ødela husene til opprørernes familier. Etterpå sa Putin i en tv-sendt pressekonferanse at «alle i Russland må forholde seg til loven».

Som et tegn på at hendelsen ikke var en forbigående irritasjon, sådde Putin i april 2015 tvil om Kadyrov ville få fortsette som leder for Tsjetsjenia. Kadyrov likte ikke særlig at Putin holdt ham på pinebenken og sa at han vurderte å gi seg. «Det var en bløff, en måte å minne Kreml om at det ikke finnes noe alternativ, at fred i Tsjetsjenia avhenger av ham», sier den russiske islam- og Nord-Kaukasus-spesialisten Aleksej Malasjenko. Til slutt ble Kadyrov værende som republikkens overhode, etter at Putin ba ham innstendig om å akseptere stillingen, samtidig som han oppfordret ham til å samarbeide bedre med det føderale politiet og FSB (det tidligere KGB). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Antydninger og tavshed

Default thumbnail
Neste sak

Med rett til å drepe

Andre saker om Tsjetsjenia

0 kr 0