Både forgjengeren Boris Jeltsin og Putin selv har gått til krig mot Tsjetsjenia. I dag er Moskva alliert med president Kadyrov, men pakten knaker i føyningene. Foto: Wikimedia Commons.
Tsjetsjenia Vladimir Putin

Slutt på idyllen?

Putin håper den symbolske avstandstakningen til Tsjetsjenia kan forsterke nervøsiteten i visse deler av statsapparatet.

Posted on

I åtte år ledet Ramzan Kadyrov republikken sin uten at Putin sa noe stygt om han offentlig. Inntil 4. desember 2014, da opprørsgruppen Kaukasus-emiratet angrep Groznyj og 24 personer mistet livet. Noen dager senere gjennomførte de tsjetsjenske myndighetene sin sedvanlige gjengjeldelse, nemlig kollektiv straff, og ødela husene til opprørernes familier. Etterpå sa Putin i en tv-sendt pressekonferanse at «alle i Russland må forholde seg til loven».

Som et tegn på at hendelsen ikke var en forbigående irritasjon, sådde Putin i april 2015 tvil om Kadyrov ville få fortsette som leder for Tsjetsjenia. Kadyrov likte ikke særlig at Putin holdt ham på pinebenken og sa at han vurderte å gi seg. «Det var en bløff, en måte å minne Kreml om at det ikke finnes noe alternativ, at fred i Tsjetsjenia avhenger av ham», sier den russiske islam- og Nord-Kaukasus-spesialisten Aleksej Malasjenko. Til slutt ble Kadyrov værende som republikkens overhode, etter at Putin ba ham innstendig om å akseptere stillingen, samtidig som han oppfordret ham til å samarbeide bedre med det føderale politiet og FSB (det tidligere KGB). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Tsjetsjenia

Placeholder

Bødlerne dør også

TJETJENIEN. Hvad vil Vesten? At det afghanske scenario gentager sig? Genopleve den

0 kr 0
Gå til Toppen