Anarkistisk, taoistisk og radikal

Ursula K. Le Guin (1929–2018) åpnet ikke bare science fiction for kvinner, hun gjorde sjangeren voksen.

Science fiction (SF) er alltid et barn av sin tid. Sjangeren var lenge preget av sexismen som rådet i samfunnet generelt og i litterære og vitenskapelige kretser spesielt. Tenk bare at først i 1874 fikk en kvinne – Sofia Kovalevskaja – ta en doktorgrad i naturvitenskap, i matematikk ved Universitetet i Göttingen. For SF er det enda verre. Her måtte man vente helt til slutten av 1960-tallet før en anerkjent pris ble gitt til en kvinne, nemlig Ursula K. Le Guin. Til sjangerens forsvar må det påpekes at bare 10–15 av forfatterne var kvinner.

«I første halvdel av 1900-tallet var det ingen som satte spørsmålstegn ved den patriarkalske ideologien i science fiction», skriver SF-forfatteren Joëlle Wintrebert. «Kvinnelige forfattere og lesere var på den tiden unntaket. Når de ga ut bøker, skjedde det under pseudonym. Bak 'nøytrale' initialer som C. L. Moore, eller under et tvetydig fornavn, som Leigh Brackett på 1940-tallet. Den gang sa man at hun 'skriver som en mann' Joëlle Wintrebert, «SF et sexisme», foredrag på festivalen Utopia, Nantes, oktober 2000, tilgjengelig på www.noosfere.org.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Israel hjemsøkes av Nakba

Neste sak

Myter og misforståelser om korrupsjon

Mer Litteratur

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem

0 kr 0