Angsten foran målmannen

Konkurranse, tilfeldighet, skuespill og artisteri: Fotballen har i seg alle av spillets aspekter. Men før eller senere vil den konsentrerte nådeløshet dukke opp.

Moskva, 27. juni: Brasils Neymar gjør sitt beste for å score, men Serbias målvakt Stojković hindrer ham effektivt. Foto: Mladen ANTONOV / NTB SCANPIX.

I tredje klasse på folkeskolen fikk jeg et fint verdensatlas av min storesøster, der jeg la merke til byer med navn som underverker: Buenos Aires og nabobyen over elven, Montevideo, som sammen med Rio de Janeiro litt lenger til nord var sentrale i det eventyrlige prosjekt Verdensmesterskapet i fotball som startet i 1930. Fra 13 land i Uruguay 1930 via 16 i England 1966 til 32 i dag, er VM i fotball i ferd med å bli et atlas over hele verden.

En fotballkamp varer 90 minutter pluss tilleggstid, en ideell lengde for en spillefilm. Kan fotball være kunst? Det finnes øyeblikk der det er naturlig å zoome inn og bruke store ord: Cristiano Ronaldos skrudde frispark mot Spania 15. juni, det kanskje mest skrudde siden Roberto Carlos la opp, og den mest svimlende fotballscoring siden lagkamerat på Real Madrid Gareth Bale satte sitt brassespark etter presist innlegg fra brasilianeren Marcelo. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal