Militærets evige gjenkomst

Den tidligere cricketstjernen Imran Khans løfter om å bekjempe korrupsjon forførte velgerne, men det ville ikke vært mulig uten militærets innblanding.

september 2018
Pakistans nye statsminister Imran Khan har rykte som evigung playboy, men framstilte seg som from nasjonalist i valgkampen. Foto: Asianet-Pakistan, Shutterstock.

Hæren hadde langt større innflytelse på valget i Pakistan 25. juli enn i de forrige valgene. Siden landet oppsto i august 1947 etter delingen av det britiske India, har det opplevd tre kupp og over tretti år med militærstyre (1958-1970, 1977-1988 og 1999-2008). De siste ti årene har hæren imidlertid forsvunnet fra rampelyset og latt sivile veksle på makten i valg mer eller mindre preget av uregelmessigheter.

Valget i 2008 var en demokratisk overgang i to etapper. I februar vant sentrum-venstrepartiet Pakistans folkeparti (PPP) parlamentsvalget etter sympatibølgen som fulgte etter drapet på Benazir Bhutto, datteren til partifader Zulfikar Ali Bhutto. Og i august overlot general Pervez Musharraf presidentembetet til Bhuttos enkemann, Asif Ali Zardari. Fem år senere hadde en demokratisk regjering for første gang i landets historie klart å fullføre sin periode og makten skiftet hender på fredelig vis til det heller konservative Den pakistanske muslimske liga - Nawas (PML-N). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal