Militærets evige gjenkomst

Den tidligere cricketstjernen Imran Khans løfter om å bekjempe korrupsjon forførte velgerne, men det ville ikke vært mulig uten militærets innblanding.

Hæren hadde langt større innflytelse på valget i Pakistan 25. juli enn i de forrige valgene. Siden landet oppsto i august 1947 etter delingen av det britiske India, har det opplevd tre kupp og over tretti år med militærstyre (1958-1970, 1977-1988 og 1999-2008). De siste ti årene har hæren imidlertid forsvunnet fra rampelyset og latt sivile veksle på makten i valg mer eller mindre preget av uregelmessigheter.

Valget i 2008 var en demokratisk overgang i to etapper. I februar vant sentrum-venstrepartiet Pakistans folkeparti (PPP) parlamentsvalget etter sympatibølgen som fulgte etter drapet på Benazir Bhutto, datteren til partifader Zulfikar Ali Bhutto. Og i august overlot general Pervez Musharraf presidentembetet til Bhuttos enkemann, Asif Ali Zardari. Fem år senere hadde en demokratisk regjering for første gang i landets historie klart å fullføre sin periode og makten skiftet hender på fredelig vis til det heller konservative Den pakistanske muslimske liga - Nawas (PML-N). (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ikke lenger fiender, men heller ikke venner

Neste sak

Hvor ble verden global?

0 kr 0