Militærets evige gjenkomst

Den tidligere cricketstjernen Imran Khans løfter om å bekjempe korrupsjon forførte velgerne, men det ville ikke vært mulig uten militærets innblanding.

Hæren hadde langt større innflytelse på valget i Pakistan 25. juli enn i de forrige valgene. Siden landet oppsto i august 1947 etter delingen av det britiske India, har det opplevd tre kupp og over tretti år med militærstyre (1958-1970, 1977-1988 og 1999-2008). De siste ti årene har hæren imidlertid forsvunnet fra rampelyset og latt sivile veksle på makten i valg mer eller mindre preget av uregelmessigheter.

Valget i 2008 var en demokratisk overgang i to etapper. I februar vant sentrum-venstrepartiet Pakistans folkeparti (PPP) parlamentsvalget etter sympatibølgen som fulgte etter drapet på Benazir Bhutto, datteren til partifader Zulfikar Ali Bhutto. Og i august overlot general Pervez Musharraf presidentembetet til Bhuttos enkemann, Asif Ali Zardari. Fem år senere hadde en demokratisk regjering for første gang i landets historie klart å fullføre sin periode og makten skiftet hender på fredelig vis til det heller konservative Den pakistanske muslimske liga - Nawas (PML-N). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Ikke lenger fiender, men heller ikke venner

Neste sak

Hvor ble verden global?

Andre saker om Pakistan

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.