Uviss valuta

Kryptovalutaen Petro

Verdien til kryptovalutaen Petro som den venezuelanske staten skapte i fjor skal garanteres av de fem milliarder fatene olje som ligger under bakken i Orinocobeltet, verdens største oljeforekomst. Den som besitter én Petro eier retten til ett fat olje herfra.

Det finnes to store problemer med valutaprosjektet. Bakenfor alle nyordene hentet fra de siste årenes kryptomani, ligner Petro til forveksling på en statlig gjeldsemisjon. Men for å være lovlig må enhver ny gjeldsemisjon godkjennes av nasjonalforsamlingen, som Venezuelas regjering er i åpen konflikt med etter at opposisjonen fikk flertall. Dessuten faller oljeproduksjonen, uten noen antydning til at den vil ta seg opp igjen, noe som gjør det vanskelig å vurdere verdien av oljen som fortsatt ikke er utvunnet i Orinocobeltet. Framtidig utvinning vil kreve tunge investeringer som Venezuela ikke har mulighet til i dagens situasjon. Faktisk er det fortsatt ingen produksjon i oljeblokken Ayacucho 1, som skal garantere for Petroen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Putins usosiale ansikt

Neste sak

Venezuelas blindspor

Mer Venezuela

Presidenter og pyromane

De franske myndighetenes beslutning bryter regelen om at Frankrike anerkjenner stater, ikke regjeringer. Med beslutningen oppmuntrer

Begge er verst

Det er et trist tegn på dagens leie tilstand at når vi blir konfrontert med et

Venezuelas blindspor

Over to millioner innbyggere har forlatt kriserammede Venezuela. Krisen har nå antatt internasjonale dimensjoner med USAs

Chavister i villrede

Varemangel har kastet Venezuela ut i økonomisk kaos. Inflasjonen er på 700 prosent, og høyresiden forsøker

0 kr 0