Uviss valuta

Kryptovalutaen Petro

En ung protestant sier hva han mener om president Nicolás Maduros styre. Siden 2014 har den økonomiske krisen forverret den politiske polariseringen i landet. Foto: Edgloris Marys / Shutterstock.

Verdien til kryptovalutaen Petro som den venezuelanske staten skapte i fjor skal garanteres av de fem milliarder fatene olje som ligger under bakken i Orinocobeltet, verdens største oljeforekomst. Den som besitter én Petro eier retten til ett fat olje herfra.

Det finnes to store problemer med valutaprosjektet. Bakenfor alle nyordene hentet fra de siste årenes kryptomani, ligner Petro til forveksling på en statlig gjeldsemisjon. Men for å være lovlig må enhver ny gjeldsemisjon godkjennes av nasjonalforsamlingen, som Venezuelas regjering er i åpen konflikt med etter at opposisjonen fikk flertall. Dessuten faller oljeproduksjonen, uten noen antydning til at den vil ta seg opp igjen, noe som gjør det vanskelig å vurdere verdien av oljen som fortsatt ikke er utvunnet i Orinocobeltet. Framtidig utvinning vil kreve tunge investeringer som Venezuela ikke har mulighet til i dagens situasjon. Faktisk er det fortsatt ingen produksjon i oljeblokken Ayacucho 1, som skal garantere for Petroen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal