De usynlige

Nigers lov 2015-36 forbyr all hjelp til irregulær migrasjon. Migranter har nå blitt enklere bytter for menneskesmuglerne.

«Vi ser ikke lenger migrantene, men de er fortsatt her», forteller Nana Hekoye regionkoordinator for Alternative espace citoyen («Alternativt borgerrom»), som er kritisk til Nigers lov 2015-36 som forbyr all hjelp til irregulær migrasjon. «De var allerede svært utsatt for vold. Nå er de blitt et enkelt bytte for menneskesmuglerne. De konfiskerer papirene deres, gir dem bedervet mat. De innlosjerer dem på helseskadelige steder. Kvinnene blir voldtatt. De er nå blitt ulovlige migranter og kan dermed ikke klage til noen. Det gjør dem sårbare. I tillegg har prisene skutt i været.» Etter at loven tredde i kraft må migrantene betale nær 500 000 CFA-franc (7360 kroner) for å reise til Libya, mot 150 000 tidligere.

Migrantene må flytte på seg ofte for ikke å bli oppdaget. I stedet for å bli to–tre dager i Agadez før de drar mot nord, kan de nå måtte vente i opptil tre måneder. Det gjør dem utsatt for sykdommer, spesielt mageproblemer og lungesykdommer på grunn av klimaet. De som blir syke våger ikke å oppsøke helsestasjonene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Agadez, Europas skanse i Sahara

Neste sak

Kunsten at være alene

Mer Niger

Uranets virkelige pris

Den globale klimatrusselen har på ny gjort uran til en ettertraktet råvare. Dette får nå innbyggerne

0 kr 0