Storbyene løsriver seg

Verdens storbyer blir stadig likere hverandre. De huser samme velstående og høyt utdannede befolkning, de samme skyskraperne, sterile kjøpesentrene og «kreative klyngene». Nå har de også begynt å organisere seg for å få mer makt i verden.

Alle seriøse ordførerkandidater i franske storbyer i år forventes å følge visse spilleregler. For eksempel å love å plante trær. I Paris vil Anne Hidalgo å plante 170 000 de neste seks årene, mens rivalen Cédric Villani, som i juli var vert for «Trærnes natt» på samtidskunstmuseet Fondation Cartier, lover å lage en rekke beplantede promenader. I Marseille skal kandidaten til høyrepartiet Les Républicains, Martine Vassal, plante et tre for hvert barn som fødes – det vil si 70 000 i året hvis innbyggerne fortsetter å reprodusere seg i dagens tempo. Det er tre ganger mer enn rivalen fra Sosialistpartiet, senator Samia Ghali. I Lille konkurrerer ordførerkandidatene om «urbane skoger» og «grønnere plasser».

Grønne fingre og treklemming er imidlertid ikke nok. De må også love grønne bygg, flere sykkelstier og mer bildeling, økologisk mat i skolekantinene, mer penger til kultur og å gjøre byen mer attraktiv. Dessuten må de fylle valgprogrammene sine med ord som ‘innovasjon’, ‘transparens’, ‘deltakende demokrati’ og ikke minst bruke adjektivet ‘bærekraftig’ så ofte som mulig: bærekraftig utvikling, bærekraftig by, bærekraftig område, bærekraftig turisme, bærekraftig boligbygging. De samme ordene, formuleringene og ideene går igjen hos alle kandidatene. Alle synes å være rappet fra en katalog over «mønsterpraksiser» som kan gjentas i by etter by, land etter land, for valgløftene er knapt forskjellige i Seattle, Montreal eller Berlin. Som om lokalpolitikk bare dreier seg om pragmatiske svar og commonsensiske løsninger på konkrete problemer.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Planøkonomiens seier

Neste sak

Angrepsmaskinen

Andre saker om Verden

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.