Tvisyn med spredning

De beste HBO-seriene har over årene gitt oss sympatisk og overbevisende dramatikk med utgangspunkt i de såkalt hverdagslige helters strev. Derek Cianfrances I Know This Much is True er et siste tilskudd til en ærverdig tradisjon.

Mark Ruffalo er blant disse sjeldne skuespillerne som knapt kan åpne øynene om morgenen uten å virke hundre prosent til stede. Det viste han blant annet som etterforsker i David Finchers Zodiac (2007), og i Todd Haynes’ Dark Waters (2019), hvor han spiller «advokaten som ble forurensningsselskapet DuPonts mareritt». Han har noe dønn ukorrumperbart ved seg, noe som gjør Haynes’ og andres valg høyst begripelige. Derek Cianfrance (Blue Valentine, The Place Beyond the Pines) må ha sett noe lignende da han satte Ruffalo til å gestalte de to hovedrollene i serien I Know This Much is True. Ruffalo spiller både den paranoid schizofrene Thomas Birdsey og hans plagede tvillingbror Dominick, som viser seg å ha nok å slite med utover bekymringene for broren.

I første episode har Thomas fått det for seg å få slutt på golfkrigen ved å ofre sin høyre hånd. Han skjærer den av seg på et bibliotek. Egen hånd eller ei, handlingen er en forbrytelse, og Thomas blir, tross Dominicks ville protester, ført til en slags sikkerhetsavdeling med forbrytere som øvrig klientell. Innen han føres hit, får vi en opprivende scene som antagelig vil dele publikum, for ikke å si den enkelte publikummer, i to. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Det amerikanske kolonidepartementet

Neste sak

Hvem skal betale?

Mer Serie

Avkortet ungdomstid

François Ozons Sommeren '85 og HBO-serien It's a Sin tar oss tilbake til åttitallet og tidens vilkår for homofil kjærlighet. It's a Sin har dessuten aids på dagsorden, og viser hva den nifse sykdommen gjorde med liv, helse og omgangsform.

Når verden kolliderer med idealene

Bryan Cranston har snart gjort det til en egen kunstart å gestalte den vanlige mann på altfor dypt vann, en som må balansere infernalsk motstridende hensyn, med tilværelsen og til tider livet som innsats.

Ungt blod i City

Det kan tenkes at en ny art er i ferd med å innta verdens finanssentre. Det kan også være at originaliteten til serien Industry simpelthen ligger i det at vi ikke har sett tv-serier om unge mennesker som jobber i en investeringsbank tidligere. Det var uansett på høy tid.

Bioteknologiens forlokkelser

Fiksjon og virkelighet er vanskelig å skille fra hverandre i bioteknologiens verden, kanskje fordi teknologien gjør selve virkeligheten foranderlig og oppløser naturens begrensninger. En ny tv-serie setter søkelys på biohackingens farer, men tar samtidig del i normaliseringen av en løpsk teknologi.

0 kr 0