Tvisyn med spredning

De beste HBO-seriene har over årene gitt oss sympatisk og overbevisende dramatikk med utgangspunkt i de såkalt hverdagslige helters strev. Derek Cianfrances I Know This Much is True er et siste tilskudd til en ærverdig tradisjon.

mai 2020

Mark Ruffalo er blant disse sjeldne skuespillerne som knapt kan åpne øynene om morgenen uten å virke hundre prosent til stede. Det viste han blant annet som etterforsker i David Finchers Zodiac (2007), og i Todd Haynes’ Dark Waters (2019), hvor han spiller «advokaten som ble forurensningsselskapet DuPonts mareritt». Han har noe dønn ukorrumperbart ved seg, noe som gjør Haynes’ og andres valg høyst begripelige. Derek Cianfrance (Blue Valentine, The Place Beyond the Pines) må ha sett noe lignende da han satte Ruffalo til å gestalte de to hovedrollene i serien I Know This Much is True. Ruffalo spiller både den paranoid schizofrene Thomas Birdsey og hans plagede tvillingbror Dominick, som viser seg å ha nok å slite med utover bekymringene for broren.

I første episode har Thomas fått det for seg å få slutt på golfkrigen ved å ofre sin høyre hånd. Han skjærer den av seg på et bibliotek. Egen hånd eller ei, handlingen er en forbrytelse, og Thomas blir, tross Dominicks ville protester, ført til en slags sikkerhetsavdeling med forbrytere som øvrig klientell. Innen han føres hit, får vi en opprivende scene som antagelig vil dele publikum, for ikke å si den enkelte publikummer, i to. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal