Han som slapp unna og hun som skrev om ham

I’ll Be Gone in the Dark gir et myldrende bilde av kriminaljournalisten og -forfatteren Michelle McNamara og drapsmannen hun forsket på. De seks episodene hadde sikkert tålt en siste runde i klipperommet, men lykkes langt på vei med å sirkle inn begge uten å tape oversikten.

juli 2020
Jakten på illgjerningsmannen er fascinerende nok, men det er i portrettet av Michelle McNamara og hennes metoder at I’ll Be Gone in the Dark bringer noe nytt til torgs. FOTO: HBO NORDIC.

I noen øyeblikks uoppmerksomhet virker det som om hovedrollens enkemann skal spilles av han komikeren med smilefjeset, han som er enda morsommere når smilet tørkes av og etterlater en infernalsk, slibrig gneldrebikkje, som i Visepresidenten: Patton Oswalt. Men nå som familiefar og sørgende enkemann? Etter å ha sortert noen minutters travel redigering i begynnelsen blir det klart at jo, visst, Oswalt var faktisk gift med krimforfatteren Michelle McNamara. Hun gikk bort i 2016, mens hun skrev om den da ukjente serievoldtektsmannen og -morderen kalt the East Area Rapist, som spredte skrekk i California på 1970- og 80-tallet.

Sammen med Oswalts erindringer og utdrag fra McNamaras nedtegnelser, vitnesbyrd fra hennes samarbeidspartnere, samt, ikke minst: overlevende voldtektsofre, tegnes et kaleidoskopisk portrett av ikke bare en sedvanlig antisosial overgriper, men også av de metoder og det engasjement McNamara la for dagen i forsøket på å sirkle ham inn. Det kan behøves, for i likhet med sin mer berømte artsfelle, the Zodiac killer, ble han ikke tatt. Ikke før i 2018, et par år etter McNamaras bortgang. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal