Foto: Nathan Dumlao, Unsplash.

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre at de blir forbigått av ambisiøse asiatisk-amerikanske elever.

Etter andre verdenskrig opplevde de amerikanske industribyene i nord og Midtvesten en «hvit flukt» i kjølvannet av afroamerikanernes «flukt fra Sørstatene». De hvite arbeiderklassefamiliene flyttet når svarte slo seg ned i nabolagene deres, fordi de fryktet at områdene ville bli mindre trygge og mindre økonomisk attraktive, og at kvaliteten på skolene ville falle. I dag foregår det en ny hvit flukt, hvor øvre middelklasse flytter fra velstående strøk med økende boligpriser når familier med asiatisk bakgrunn bosetter seg i nabolaget og barna deres blir best på de offentlige skolene. Å flytte fra nabolag med lite kriminalitet, gode skoler og høy prestisje er økonomisk sett ikke spesielt klokt, men hvite amerikanere gjør det som må til for å bevare barnas plass på toppen av det meritokratiske hierarkiet.

Fenomenet ble identifisert første gang i 2005, i en artikkel i Wall Street Journal om byen Cupertino, hvor Apple og en rekke andre tech-selskaper holder til. En lignende dynamikk er også observert i andre nordkaliforniske forsteder med en betydelig andel asiatisk-amerikanske innbyggere, og i Maryland, New Jersey og New York. Disse områdene har alle til felles at de er solide middelklassestrøk med jevnt stigende boligpriser og gode skoler, og at den asiatisk-amerikanske befolkningen (hovedsakelig med kinesisk eller indisk bakgrunn) har doblet seg på et tiår, til mellom 15 og 40 prosent av innbyggerne. I 1984 var 84 prosent av elevene på Mission High School i Silicon Valley hvite. I 2010 var bare ti prosent av elevene hvite, mens hele 83 prosent var asiatisk-amerikanere. De hvite hadde rømt, ofte til nærliggende forsteder med langt færre asiatiske elever på de offentlige skolene.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Brasils mediereligiøse kompleks

Neste sak

Libya oversvømmes av leiesoldater

Andre saker om USA

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.