USA, år 2020

Mens presidentvalget nærmer seg virker USA fanget i en konkurranse om å spre frykt og panikk. Begge sider av det politiske spekteret beskylder hverandre for å være en trussel mot demokratiet og sivilisasjonen.

I dette verste året i alles liv hadde jeg en veldig hyggelig sommer. Av familiegrunner dro jeg i juli tilbake til huset jeg vokste opp i, i en forstad til Kansas City – et litt forfallent hus i et boligstrøk med store grønne plener og imponerende falske herskapshus. Her tilbrakte jeg måneden med å lese romaner om andre verdenskrig, fikse litt på huset, se gamle filmer og drikke vin fra Missouri – og nokså ofte klarte jeg å glemme at en dødelig pandemi og økonomisk kollaps herjet i verden utenfor. Sola skinte om morgenen, blomstene duftet intenst, og biltrafikken var nesten ikke-eksisterende. Jeg syklet i de stille sidegatene i det som trolig er USAs vakreste by, og når jeg hadde fullført dagens trening, slo jeg på Twitter, hentet avisen i oppkjørselen og …

Bang! Der var det, akkurat som dagen før: panikk, forvirring, beskyldninger og fordømmelser. Videoer av folk som skriker til hverandre på gata, som vifter med våpen, som kjører biler inn i demonstranter, som hysterisk resiterer passasjer fra landets grunnlov mens de forsøker å bevare forstanden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Albania på vaklende føtter

Neste sak

Autokrater og vasaller

Andre saker om USA

Frykt og avsky i USA

En måned før presidentvalget har amerikanske velgere fått oppleve en besynderlig valgdebatt, så ble Trumps minimale

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.