Kinas subsidierte piratfiskere

Ingen vet nøyaktig hvor mange skip Kinas havfiskeflåte består av, men det er ingen tvil om at denne subsidierte armadaen er blitt både en trussel mot verdens fiskebestander og et geopolitisk maktmiddel.

Alle som seiler på åpent hav vet hvor massiv og hensynsløs den kinesiske fiskeflåten er. I fjor var jeg med det gambiske sjøfartspolitiet på en ukelang patrulje over 150 kilometer fra landets kyst. På denne tiden arresterte de femten utenlandske fartøy for brudd på arbeidsretten og ulovlig fiske. Alle unntatt ett var kinesiske. Tidligere samme år tilbrakte jeg en måned på en linebåt som seilte ut fra den chilenske havna Punta Arenas for å fiske antarktisk tannfisk i Sørishavet. På ferden så vi nesten ingen andre skip, bortsett fra et dusin kinesiske ringnotbåter som ikke så spesielt sjødyktige ut.

I august i år dukket over 340 kinesiske fiskebåter opp nær Galapagosøyene, som Unesco har erklært et verdensarvsted for sin unike fauna. Mange av dem var tilknyttet redere involvert i ulovlig fiske, ifølge Center for Advanced Defense Studies (C4ADS). Allerede sommeren 2017 lusket en nesten like stor kinesisk flåte seg rundt i dette marine verneområdet. En av båtene ble da pågrepet med nær 300 tonn ulovlig fangst om bord, inkludert truede arter som skjellhammerhai. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Feministisk oppvåkning i Sør-Korea

Neste sak

Ungt blod i City

Andre saker om Kina

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra

Kinas tvilsomme tall

Mens flere hundre tusen har dødd av koronaviruset i Vesten, er de offisielle kinesiske tallene under

Kinas kjemiske katastrofe

Store ulykker ved flere av Kinas kjemiske fabrikker viser de menneskelige kostnadene med rask industrialisering i

0 kr 0