Avkortet ungdomstid

François Ozons Sommeren '85 og HBO-serien It's a Sin tar oss tilbake til åttitallet og tidens vilkår for homofil kjærlighet. It's a Sin har dessuten aids på dagsorden, og viser hva den nifse sykdommen gjorde med liv, helse og omgangsform.

februar 2021
Fra serien It's a Sin.

Gras, chauvées, absurdes et mourants. En fransk forfatter ga diagnosen av 40- og 50-åringer som danser til åtti-tallsmusikk: tykke, skallede, absurde og døende. Kanskje det siste bidrar til at flere har det travelt med å dokumentere og portrettere egen ungdom. Gjør man ikke det, vil det i en mediedarwinistisk forstand være det samme som ikke å ha eksistert i det hele tatt. Så nå skal vår ungdomstid tres ned på dagens unge, som Jens Book-Jensen på hippiene i sin tid.

Ozons Sommeren '85 skildrer romansen mellom en 16-årig gutt og en som er litt eldre. Det er sommer, det er båtliv, det er plasking og klesskift. Livet er et eventyr, inntil det ikke er det lenger. Over viderverdighetene ligger fortellerjegets erklærte besettelse av død. I HBO-serien It’s a Sin befinner vi oss i London på 80-tallet, med en gjeng i et kollektiv som er i ferd med å finne sin plass i tilværelsen, gjøre karriere, enn si ha jobb overhodet. Kort sagt evige utfordringer for hvert et nytt kull av unge mennesker, uaktet årstall, med den forskjell at noen av dem pådrar seg en lei sykdom.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal