To kokker tar en pause fra arbeidet i Chinatown på Manhattan 9. august. Chinatown har det siste året blitt hardt rammet av både koronapandemien og voldsepisoder. Foto: Wong Maye-e, AP Photo / NTB.

Den asiatisk-amerikanske drømmen svinner hen

Asiater i USA framstilles ofte som en hardtarbeidende og skoleflink idealminoritet. Men bak stereotypien skjuler det seg et fragmentert samfunn, som siden pandemien og de økte spenningene mellom USA og Kina opplever stadig mer hatkriminalitet.

november 2021

Med et fotografisk minne beskriver Wellington Chen drapsforsøket han var vitne til på hjørnet av Worth og Baxter Street rundt halv sju på kvelden 25. februar. Da han forlot kontoret sitt i Chinatown, så taiwansk-amerikaneren en mann løpe i hans retning og stikke en «åtte tommers kniv» i ryggen på en tilfeldig forbipasserende, en 36 år gammel asiat. «Angriperen løp alt han kunne fra enden av gata og stakk ham i ryggen. Selv Chuck Norris kunne ikke ha forsvart seg.» Offeret gikk noen meter før han kollapset foran Chen: «Det kunne ha vært meg. Jeg anser meg selv som heldig som er i live og kan fortelle deg om dette i dag.» Kniven stakk hull på flere indre organer, og offeret måtte fjerne en nyre og en binyre, men overlevde. Gjerningsmannen, en jemenittisk mann med en psykiatrisk forhistorie, sa til politiet at han hadde mislikt hvordan offeret så på ham.

Når jeg spør Chen om han mener han var vitne til en rasistisk forbrytelse, svarer han med et spørsmål: «Hvorfor gå rundt i Chinatown med en slakterkniv? Det var åpenbart en overlagt handling, spør du meg». Jo, men i en tid hvor New York opplever en generell økning i vold med våpen, er ikke også latinamerikanere, hvite og svarte ofre for blind vold? «I dag føler ingen latinoer at de må ha med seg to voldsalarmer i ryggsekken når de går hjemmefra, slik jeg gjør», svarer Chen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal