Slutten på det nordiske idealet

I Finland og Sverige ble NATO-medlemskap lenge sett som uforenlig med den nordiske modellen og dens progressive internasjonalisme. Det har Russlands invasjon av Ukraina brått endret.

juni 2022
Et nytt nordisk samarbeid: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg på en pressekonferanse sammen med Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og Sveriges utenriksminister Ann Linde i Brussel, 24. januar i år. Foto: Olivier Matthys, AP / NTB.

Under den kalde krigen ble de nordiske landene ofte sett som en modell for et opplyst, antimilitaristisk samfunn som la vekt på sosial rettferdighet og var moralsk overlegent modernitetens to motpoler, USA og Sovjetunionen. Og Sverige og Finland var de to fremste representantene for denne modellen.

De to landene har en lang felles historie: Finland var i århundrer en del av kongeriket Sverige, som tapte landet til Russland under Napoleonskrigene. Siden 1814 har Sverige klart å unngå kriger eller erklært seg nøytral, som i den andre slesvigske (dansk-tyske) krigen i 1864. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal