Korrupsjonen i de rumenske skogene

Parallelløkonomien i Romania utgjør opptil en tredjedel av verdiskapingen i landet. I få andre europeiske land underslås det så mye offentlige midler. Tømmerindustrien gir et innblikk i den systemiske korrupsjonen som preger landet.

Demonstranter mot ulovlig hogst iført dyrekostymer ligger på bakken i București, 3. november 2019. I Romania kan det koste livet å trosse de korrupte skogforvalterne. Foto: Alexandru Dobre, Ap Photo / NTB.

Tiberiu Bosutar bretter opp ermene på den rutete skjorta, dytter hånda ned i jeanslomma og drar opp mobilen. Skjermen viser at klokka er 14:30. Han gjør seg klar til å sende direkteopptak på Facebook av bruddene på skogloven i skogsfeltet i fylket Suceava nordøst i Romania. Han pleier å navngi de ansvarlige mens han snakker til kameraet. Denne dagen, 16. september 2021, har han selskap av to dokumentarister, Mihai Dragolea og Radu Constantin Mocanu, som lager et portrett av den rumenske skogsaktivisten for amerikanske HBO.

I snart åtte år har Bosutar dokumentert ulovlig hogst. For sine flere titalls tusen følgere på sosiale medier fordømmer han korrupsjonen som lemlester skogene i landet. En halv time etter at de har kommet til skogsfeltet, blir aktivisten og de to journalistene angrepet av «tjue menn med balltre og økser». Alle tre blir banket opp og kledd nakne. Når politiet kommer til åstedet, er en av dokumentaristene bevisstløs. Kollegaen hans og Bosutar er dekket av blod. Utstyret deres er ødelagt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0