Ukrainas kamp for energiuavhengighet

Russlands okkupasjon av kjernekraftverket Zaporizjzja og forsøk på å ta kontroll over andre kraftverk i Ukraina viser at kontroll over den ukrainske atomsektoren var et sentralt mål for invasjonen i februar.

oktober 2022
Kjøletårnene på kjernekraftverket Zaporizjzja. Foto: Ihor Bondarenko, Shutterstock.

I en telefonsamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron 11. september, advarte Vladimir Putin om situasjonen på Europas største atomkraftverk Zaporizjzja i byen Enerhodar ved elva Dnipro, hvor frontlinjen går. Samme dag ble det kjent at alle av kraftverkets seks reaktorer på 1000 MW hver var stanset.

Gjennom sommeren har russerne og ukrainerne beskyldt hverandre for å bombene som har falt på og rundt anlegget. Kort tid etter samtalen mellom de to presidentene, hevdet Kreml offentlig at Ukraina hadde utført opptil 26 bombeangrep nær kraftverket. Den ukrainske regjeringen anklagde russerne for å skyte med tunge våpen fra anlegget mot den andre siden av Dnipro, som er under ukrainsk kontroll. Om president Volodymyr Zelenskyj i begynnelsen av august truet med å svare på disse russiske angrepene, hadde de ukrainske styrkene i området allerede tatt saken i egne hender. 19. juli angrep de russiske soldater på kraftverket med små selvmordsdroner: «Den ukrainske hæren angriper nå okkupasjonsstyrkene helt inne på anlegget», rapporterte den franske dagsavisen Le Monde. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal