Forhandlingene som kunne ha avsluttet krigen i Ukraina

Den skjulte historien om diplomatiet som ikke nådde fram, og hva det kan bety for framtidige forhandlinger.

Zelenskyjs rådgiver Mykhajlo Podoljak og den ukrainske ambassadøren til Tyrkia, Vasyl Bodnar, etter et forhandlingsmøte med russerne i Istanbul 29. mars 2022. Foto: Kemal Aslan, Reuters / NTB.

Tidlig på morgenen 24. februar 2022 angrep russiske bombefly mål i hele Ukraina. Russisk infanteri og panservogner rykket inn i landet fra nord, øst og sør. I de påfølgende dagene forsøkte de å omringe Kyiv. Invasjonen kunne raskt ha ført til et totalt nederlag for Ukraina. I ettertid virker det nesten mirakuløst at utfallet ble et annet.

Utviklingen på slagmarken er relativt godt kjent. Det som er mindre kjent, er den intense diplomatiske aktiviteten mellom Russland, Ukraina og en rekke andre aktører, som kunne ha endt med en fredsavtale få uker etter at krigen brøt ut. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal