Nedtrapping i Svartehavet

I juli i fjor trakk Russland seg fra avtalen om ukrainsk korneksport via Svartehavet. Nå er eksporten av korn fra Ukraina nesten tilbake på samme nivå som før krigen. Hva har skjedd?

juli 2024
Havna i Odesa i Sør-Ukraina, 15. januar 2024. Ukraina eksporterer i dag nesten like mye korn via svartehavskorridoren som før Russlands invasjon. Foto: Ukrinform / Alamy.

I juli 2022 ble Russland og Ukraina enige, etter mekling fra FN og Tyrkia, om en avtale som tillot eksport av ukrainsk korn til tross for kampene i Svartehavet. Ett år senere trakk Russland seg fra kornavtalen. Likevel eksporterer Ukraina nå mer korn via Svartehavet enn for ett år siden: Eksporten var på 22 millioner tonn i første kvartal i år, dobbelt så mye som i samme periode i fjor, da ukrainske skip fraktet korn via den maritime korridoren som ble opprettet med kornavtalen.

Den store havna i Odesa, med terminaler i Odesa, Tjornomorsk og Juzjne, er hovedpulsåren for kornhandelen, med tolv millioner tonn eksportert i første kvartal i år. I samme periode ble tre millioner tonn eksportert via Donau og to millioner tonn over land. Eksporten av korn fra det krigsherjede landet er nå nesten tilbake på samme nivå som før krigen. Hva har skjedd?
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal