Tom nostalgi for folkhemmet

I september ble Sverigedemokraterna det tredje største partiet i Riksdagen og støtteparti for den nye høyrekoalisjonen. Men framgangen har gjort at partiet med nynazistiske røtter har måttet forlate mange av sine «sosialdemokratiske» løfter.

november 2022
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson og Jessica Stegrud under valgkamparrangementet Folkfest på Stortorget i Malmø 11. september. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB.

«Ingen rasister i våre gater» ble det ropt på Medborgarplatsen i Stockholm. Så ble ropene overdøvet av musikken til et band kledd i svarte t-skjorter. Slik startet høyreradikale Sverigedemokraterna (SD) sin omreisende Folkfest to uker før valget 11. september. I valget kom SD på andreplass med 20,5 prosent av stemmene. Socialdemokraterna vant med 30,3 prosent, men mistet makten da sentrum-venstrekoalisjonen som partiet ledet, mistet flertallet i Riksdagen.

På Medborgarplatsen kom Jessica Stegrud dansende inn på scenen med et stort smil. Det gikk ikke lang tid før EU-parlamentsmedlemmet begynte å snakke om det gamle Sverige: «Vi var fattige. Utviklingen gikk raskt. På bare to generasjoner ble Sverige en velferdsstat. En av hovedgrunnene var at det på den tiden fantes kloke politikere som brydde seg om landet», ropte hun. Hun skrøt av de «kloke beslutningene som ble tatt en gang i tiden, med Sveriges beste som mål». Hun hyllet rett og slett 1930-tallets sosialdemokrater. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal