Gentrifiseringen av USAs byskoler

Å bygge nye offentlige skoler, samtidig som de stenger andre skoler, er amerikanske ordføreres nye våpen i kampen for å snu «den hvite flukten» og bringe middelklassefamilier tilbake til byen fra forstedene.

Illustrasjonsfoto: Diane Bondareff, Unsplash.

Når middelklassefamilier – for det meste, men ikke bare hvite – flytter fra forstedene til byen for å sende barna til nye skoler, utløses en kjedereaksjon. Boligprisene stiger og det dukker opp kaffebarer, matmarkeder og andre eksklusive butikker, mens leietakere med lave inntekter presses ut av raskt økende kostnader. Med de nye velstående beboerne øker også politiets tilstedeværelse og områdene blir tryggere. Denne prosessen med fortrengning og forvandling av bystrøk kalles gentrifisering.

Gentrifisering er på ingen måte noe nytt. Både lokale og nasjonale politiske ledere har brukt alle mulige metoder for å stue folk med lav inntekt sammen i områder med lave boligpriser – steder som tidligere ble kalt ghettoer – og rydde områder nær sentrum, vannkanten eller parker, som kan tiltrekke skattebetalere med høyere inntekt. Fra 1930- til 1970-tallet oppfordret amerikanske presidenter til en politikk kalt Urban Renewal, hvor de sendte inn bulldosere for å rive boliger i fattige strøk, kaste ut mange hundretusen innbyggere og gi områdene til private utbyggere som med statlige subsidier bygde nye boliger som var utenfor rekkevidde for nesten alle de tidligere innbyggerne.Mens myndighetene og mediene så positivt på denne byfornyelsen, kalte mange andre, blant annet forfatteren James Baldwin, den for «Negro removal», som de mente var en ærligere beskrivelse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0