Dalende polsk solidaritet

Siden invasjonen av Ukraina har flere millioner flyktninger strømmet inn i Polen. I dette innvandringsskeptiske landet får ukrainerne tilgang til både arbeid og utdanning. Men det polske mottakssystemet er svært avhengig av en frivillig gjestfrihet som er i ferd med å gå tom.

januar 2023
En ukrainsk flyktning på togstasjonen i polske Przemyśl nær den ukrainske grensen 30. mars 2022. Etter den russiske invasjonen har Polen tatt imot 1,5 millioner ukrainske flyktninger. Foto: Angelos Tzortzinis, AFP / NTB.

Noen svake lys dukker opp i mørket. Lysene kommer fra de identiske vinduene til en betongblokk i Warszawa. Skrikene til seks unger gjaller på plassen utenfor. Barna løper rundt i en moderne fabrikkleilighet, hvor ett av dem hopper med begge beina på en elegant sofa. Eieren, Darek Gocławski, snakker på russisk med barnas mødre, Tatjana Levtsjenko, «Irina» og «Anna». De er «gjester» fra Ukraina, forteller den polske arkitekten.

Allerede 24. februar, dagen da Russland invaderte Ukraina, tilbød han å huse ukrainske flyktninger i sitt enorme kontor. «Kvinner og barn strømmet inn på stasjonen, jeg måtte gjøre noe. Krigen er bare 300 kilometer unna», sier han opprørt. «Jeg la ut en oppfordring på Facebook. Jeg trodde innkvarteringen ville være midlertidig.» Men krigen pågår fortsatt, i likhet med flyktningstrømmen. Så i vår ba familiefaren sine 21 ansatte om å jobbe hjemmefra. Han brukte 64 000 kroner på å lage tre soverom og et kjøkken. Han hang en huske i taket. Nå henger fargerike barnetegninger ved siden av perspektivskisser på de hvite veggene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal