«Hvis Putin vil, så kommer han»

Estland frykter en russisk invasjon, og ruster opp. Mens forholdet til Kreml blir stadig mer anstrengt, holder landets store russisktalende minoritet en lav profil.

Et par i estiske Narva ser over til den russiske byen Ivangorod, hvor det ble holdt en konsert 9. mai i forbindelse med markeringen av seieren i andre verdenskrig. Foto: Janis Laizans, Reuters / NTB.

Videoen gikk sin seiersgang i estisk presse og på sosiale medier. I likhet med resten av Russland markerte den russiske byen Ivangorod, like ved grensen mot Estland, årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland 9. mai med storskjerm og konserter. Videoen viser en mann i femtiårene som angriper en demonstrant med et ukrainsk flagg på festningsvollen i Narva, den estiske tvillingbyen på den andre siden av elva som skiller de to landene. «Fjern det, fjern det», roper mannen på russisk, før han dytter aktivisten ned på trappa under muren han står på.

«De fleste rundt meg støttet overfallsmannen», fortalte offeret, Daniil Kurakin, senere til mediene som kom for å intervjue ham. Aktivisten er med i den estiske organisasjonen Avatud Vabariik («En åpen republikk»), som arbeider for integrering av unge mennesker fra landets russiske minoritet. Kurakin, som også er russisktalende, fikk bare noen blåmerker, mens overfallsmannen ble dømt til betinget fengsel. 90 prosent av innbyggerne i Narva tilhører Estlands russiske minoritet, som utgjør en fjerdedel av befolkningen. I 2022 snakket 31,5 prosent av innbyggerne i Estland russisk hjemme, ifølge Estlands statlige statistikkbyrå. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal