Skyggesiden av belgisk fotball

Høsten 2017 oppdaget de belgiske finansmyndighetene en bankkunde med mistenkelig mange bankkontoer. Det skulle føre til en etterforskning som avdekket en fotballøkonomi gjennomsyret av korrupsjon.

juli 2023
Etter «Operasjon rene hender» ble det tatt ut siktelser mot 23 personer involvert i belgisk fotball. Blant dem agenter, spillere, dommere, sportsdirektører og journalister. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

I belgisk fotball kjenner alle alle. Belgia er et lite land og den belgiske fotballverdenen enda mindre. Disse vennskapene og kjennskapene er bakgrunnen for en av de største opprullingene av økonomisk kriminalitet i Belgia de siste årene, i skandalen som har blitt kalt Footbelgate.

Det hele begynte høsten 2017. Det belgiske finansdepartementets enhet for behandling av finansiell informasjon (CTIF) oppdaget at én person hadde 27 kontoer i en bankfilial i Hasselt i provinsen Limburg. CTIF informerte påtalemyndigheten, som startet en etterforskning med det uoffisielle navnet Operatie Propere Handen («Operasjon rene hender»), med referanse til Mani pulite-etterforskningen i Italia på 1990-tallet, hvor det ble avdekket en omfattende, systematisk korrupsjon som involverte framtredende ministre, politikere, senatorer og næringslivsledere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal