Barças små hemmeligheter

I over hundre år har FC Barcelona vært fanebærer for den katalanske nasjonalismen. Men økonomiske skandaler og sportslige nedturer har de siste årene preget klubben, som også har vært tvetydig i spørsmålet om uavhengighet for Catalonia.

august 2023
Barcelona-supportere protesterer for katalansk uavhengighet under El Clásico (Barcelona mot Real Madrid) på Camp Nou 18. desember 2019. Stadionet ble allerede under Franco-diktaturet et sted for å vise motstand mot det spanske sentralstyret. Foto: Xavier Bonilla, Nurphoto / Shutterstock

Søndag 19. mars strømmet titusenvis av supportere til Camp Nou-stadionet i bydelen Les Corts, vest i Barcelona. Banneret i blått og burgunder, blaugranas, til Football Club Barcelona (FCB) vaiet side om side med senyera – Catalonias historiske våpenskjold med fire horisontale røde striper på gullfarget bakgrunn. Det var absolutt ingen spanske flagg eller farger å se. «Barça», fanebærer for den katalanske nasjonalismen i over hundre år, forberedte seg på å møte erkerivalen Real Madrid, som forbindes med Spanias forhatte monarki og sentralstyre. Møtet mellom de to storklubbene, kalt El Clásico (El Clàssic på katalansk), er mye mer enn bare en fotballkamp: «Det er velkjent at FC Barcelona siden 1920-tallet har vært den symbolske representanten for Catalonias ubevæpnede hær, og at Real Madrid var en erobringslegion i hendene på Francos propaganda», skrev den katalanske forfatteren Manuel Vázquez Montalbán i 1996. Da Narcis de Carreras tok over som klubbdirektør i 1968, sa han at FC Barcelona var més que un club, «mer enn en klubb», noe som siden har blitt stående som klubbens slagord.

FCB-museet på Camp Nou viser godt denne både sportslige og regionale identiteten klubben har. Slagordet står skrevet med store bokstaver over tribunen og dukker opp overalt: under hærskaren av sponsorlogoer eller på et veggmaleri som hyller klubbens sportslige triumfer. Men det er ikke sikkert at besøkende fans og turister legger særlig merke til det. Kamerablitsene deres flimrer rundt det prangende området viet de sju «Gullballene» til Lionel Messi, den største spilleren i klubbens historie, og foran premieskapet med de fem Champions League-pokalene FCB har vunnet. Gigantiske skjermer hyller «legendariske» mål og bilder av jublende seiersspillere: Fra 2008 til 2015 dominerte klubben fotballverdenen både sportslig og økonomisk.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal