Kaotisk byutvikling i Phnom Penh

Før han overlot makten til sønnen i juli, forvandlet Kambodsjas autokrat Hun Sen hovedstaden Phnom Penh sammen med private eiendomsutviklere. Deler av middelklassen har tjent godt på den frenetiske byggingen. Nå tyder mye på at lufta har gått ut av eiendomsspekulasjonen.

oktober 2023
Fra et kinesisk-finansiert byggeprosjekt i Phnom Penh, 10. august 2019. Den kambodsjanske hovedstaden har det siste tiåret blitt forvandlet av intens boligbygging. Foto: Adam Dean, The New York Times / NTB.

Yen Yat puster lettet ut. Treet hennes vil overleve. Veiarbeiderne har forsikret henne om at utvidelsen av veien med ti meter på hver side ikke vil skade røttene til hennes to hundre år gamle chankiri-tre. Sittende under treet på en bambus-platting betrakter sekstiåringen det travle livet foran hjemmet sitt, hvor det bor fire andre familier rundt gårdsrommet.

Hus med hager er fortsatt dominerende i Phnom Penh-forstaden Srok Chek. Yen Yat peker mot «til salgs»-skiltet på tomta overfor. Den er lagt ut for 600 000 dollar for 1328 kvadratmeter, det vil si nesten 4900 kroner per kvadratmeter. Det er lite sammenlignet med snittprisen på over 50 000 kroner per kvadratmeter i sentrum av den kambodsjanske hovedstaden. «Det kom noen og tilbød meg én million dollar for huset mitt», smiler hun. «Men hvor skulle jeg dra?» Rismarkene rundt har forsvunnet, og den enorme innsjøen Choeung Ek, en stor kunstig våtmark som svulmer opp når det regner, er i ferd med å bli fylt igjen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal