Kinesisk drøm i dvale

Hvordan har Kinas intellektuelle opplevd tre år med null-covid-politikk og ikke minst en kaotisk gjenåpning? Kanadiske David Ownby har lenge forsket på den intellektuelle debatten i Kina, og dro dit tidligere i år for å ta tempen på landet. Her er hans reiseberetning.

oktober 2023
Har kineserne mistet tillit til Xi Jinping og de kinesiske myndighetene etter en katastrofal helomvending i koronastrategien? Xi (til høyre) sammen med Hongkongs leder John Lee 1. juli 2022. Foto: Eyepress News/Shutterstock.

Før koronapandemien virket Kina innen rekkevidde. Direktefly mellom Montreal og Beijing eller Shanghai fløy over Nordpolen og brukte rundt tolv timer på de 10 000 kilometerne. Men da Kina endelig avsluttet sin treårige nedstengning i vår, var disse flyrutene borte. Dermed måtte jeg legge ut på en over tretti timer lang reise via Toronto, Zürich og Hongkong. Jeg skulle snart oppdage at pandemien hadde påvirket mer enn bare flyrutene.

Formålet med reisen var å lete etter «den kinesiske drømmen». Siden 2018 har jeg hatt en blogg kalt Reading the China Dream, der jeg følger med på den intellektuelle debatten i dagens Kina. Her leser, oversetter, tolker og kontekstualiserer jeg tekster publisert av intellektuelle som verken er dissidenter eller propagandister. Det finnes selvsagt flere tabutema – Xinjiang, Tibet, Hongkong, president Xi Jinping – men utenom disse finnes et reelt, men stadig mindre rom for debatt og diskusjoner om dagsaktuelle saker.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal