Afrikas skiftende syn på Israel

Mens Sør-Afrika har klaget Israel inn for Den internasjonale domstolen i Haag, nøler andre afrikanske land med å fordømme Israels handlinger i Gaza. En langvarig israelsk sjarmoffensiv har splittet kontinentet.

februar 2024
Partier, fagforeninger og innbyggere demonstrerer for Palestina i Johannesburg 29. november. Sør-Afrika er det afrikanske landet som har engasjert seg mest for palestinerne, blant annet ved å klage Israel inn for Den internasjonale domstolen. Foto: Roberta Ciuccio, AFP / NTB.

Etter Hamas-angrepet 7. oktober og det israelske angrepet på Gaza forholdt flesteparten av de 54 regjeringene i Afrika seg til å begynne med tause. Fire land – Togo, Kenya, Den demokratiske republikken Kongo (DRC) og Senegal, alle handelspartnere med Israel og involvert i sikkerhetssamarbeid – fordømte massakrene til Hamas på X (tidligere Twitter). Kamerun sendte et offisielt kondolansebrev til Israel 8. oktober, mens Ghana uttrykte sin støtte til landet 12. oktober. På den andre siden ga Djibouti, Komorene, Somalia, Mali, Niger, Algerie, Tunisia og Mauritania – de eneste landene på kontinentet som ikke anerkjenner Israel – sin støtte til palestinernes sak.

Etter hvert som den humanitære situasjonen i Gaza forverret seg, var Tsjad, som normaliserte sine forbindelser med Israel i 2019, det første afrikanske landet som kalte hjem sin chargé d’affaires 4. november. I 2020 forsikret utenriksminister Chérif Mahamat Zene at gjenopptagelsen av de diplomatiske forbindelsene på «ingen måte vil påvirke Tsjads holdning til Palestina og de okkuperte arabiske områdene». Sør-Afrika har på sin side engasjert seg klart og tydelig for palestinerne ved å klage Israel inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og Den internasjonale domstolen (ICJ). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal