Dekadente skygger

Kultklassikeren Mädchen in Uniform (1931) tilbyr en oppsiktsvekkende refleksjon over jentefellesskapets muligheter og begrensninger, preget av tvang og disiplin, forstillelse og fornektelse, kombinert med besettelse og ufullendt kjærlighet.

mai 2024
Leontine Sagans film er en meditasjon over individ og kollektiv i en vedvarende disputt mellom rektorens formaninger og barnas lek og oppfarenhet.

Virginia Woolf definerte på sitt vis sub-sjangeren kostskoledrama i novellen «A Woman’s College from Outside» (1926). Nattkjolen, måneskinnet og en skål med melk vitner om dunkle passasjer. Tunge øyelokk og søvngjengerens mentalitet. Lintøy som henger til tørk. Korridorer og dører inn til soverom. Dørskilt med jentenavn: Mary, Eleanor, Sarah, Phoebe, Mildred! Sally, Helena, Good Bertha.

Typiske markører er et oppheng i overflater og detaljer, psykoseksuelle gnisninger, et begjær som svever uforløst rundt i omgivelser og rom, polymorft og infantilt. Tingene får en fetisjistisk kvalitet, knyttet til overganger og metamorfoser – en slags transisjonenes fiksjon. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal