«Den store utskiftningen» i romanform

Fantasmen om «den store utskiftningen» har spredt seg som en moderne myte på ytre høyre fløy etter at formuleringen ble konstruert i 2009, men det ideologiske skjemaet bak har en lang historie i litteraturen.

«Den store utskiftningen» er en så enkel og effektiv formulering at den på få år har blitt en moderne myte brukt av nasjonalister i alle land. Men hvor kommer den fra? Spørsmålet har to svar, som forteller hver sin historie om uttrykket. Den første, rent faktuelle historien er lett å spore opp med et kjapt søk på nettet eller noen få bøker det ikke er verdt å lese.

Formuleringen kommer fra Renaud Camus, en fransk forfatter som hadde suksess som avantgardist på 1970- og 1980-tallet, før han i 2000 kom med noen skandaløse antisemittiske uttalelser som viste at han hadde beveget seg langt ut på ytre høyre fløy – en høyredreining som egentlig hadde pågått en god stund. Etter skandalen fikk han en liten, men iherdig tilhengerskare. I 2002 stiftet han Parti de l’In-nocence, som sendte ut en rekke pressemeldinger om påståtte nocences («skadeligheter», fra latin, nocentia), og især trusselen om «befolkningsutskiftning». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal