Mileis splatterpolitikk

President Javier Milei har gått til frontalangrep mot Argentinas «parasittiske» kultursektor. Men ønsket om å skjære ned sektoren handler mer om politikk enn om økonomi.

juni 2024
En Milei-tilhenger i Buenos Aires på innsettelsesdagen 10. desember, utkledd som presidenten og med hans foretrukne våpen. Foto: Guillermo Castro, Alamy.

Den 11. desember, dagen etter at han hadde tiltrådte som Argentinas president, viste Javier Milei sin egentlige, og eneste, plan for landets kultursektor: å avvikle den. Hans første beslutning var å redusere kulturdepartementet til et sekretariat og innsette en privat teaterprodusent som leder. Den andre var å sende til kongressen en gigantisk lov kjent som Ley de Bases eller Ley Ómnibus med hele 664 artikler. I kapittel 3 om kultursaker foreslo loven å slanke, nedbygge og i visse tilfeller fullstendig fjerne noen av de mest dynamiske og produktive kulturinstitusjonene.

Milei ville frata det nasjonale filminstituttet Instituto de Cine y Artes Visuales (INCAA) to av sine uavhengige finansieringskilder, mens Fondo Nacional de las Artes (FNA) og Instituto Nacional del Teatro rett og slett skulle legges ned. Han ville også fjerne den beskjedne ordningen for rabatterte tjenester på landets 1800 offentlige biblioteker. Nedskjæringene ville også ramme forlagsverdenen, med opphevelse av loven om bokpriser, som hindrer store bokhandlere i å gi konkurransevridende rabatter som vil skade uavhengige bokhandlere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal