Libeskinds WTC-utkast

Daniel Libeskind har tegnet vinnerutkastet til gjenoppbyggelsen av Ground Zero i New York. Det kan ta år før gravemaskinene kommer. Uansett, New York har allerede vunnet. For første gangen er det blitt ført en diskusjon om arkitektur i de monomane eiendomsspekulantenes by.

april 2003

Avgjørelsen har falt i den mest betydningsfulle og symbolmettede amerikanske arkitektkonkurransen noen sinne. Bare åtte måneder etter at Lower Manhattan Development Corporation (LMDC) la en pinlig feilstart bak seg etter den første gjennomgåelsen av konkurranseutkasten, har selskapet nå bestemt seg for vinnerutkastet. Valgte falt på bidraget til Daniel Libeskind, en amerikaner som ble født i Polen og som nå bor i Berlin. Hans konkurrenter Rafael Viñoly, Frederic Schwarz og Shigeru Ban fra Think var ikke i stand til å argumentere mot de innvendingene som utkastet deres ble møtt med.

Det kan imidlertid ta år før gravemaskinene er på plass. Ikke noe sted i verden er så tett omgitt av urban infrastruktur, symbolsk betydning, økonomiske interesser og uavklarte eiendomsforhold som New York. Port Authority, eieren av World Trade Center-tomten, styres av de to rivaliserende statene New York og New Jersey. Bruksretten til tomten eies derimot av eiendomsmogulen Larry Silverstein. Avgjørelsen av arkitektkonkurransen markerer bare en begynnelse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal