Et demokrati uten spilleregler

Bush og hans kampfeller utviste en usedvanlig forakt for demokratiske verdier under forberedelsene til krigen i Irak og korstoget for «demokrati» i Midtøsten. En forakt de også avkrevde av alle potensielle allierte.

august 2003

September 2002 var preget av to tett svært viktige hendelser som hang tett sammen. Historiens mektigste stat innførte en ny nasjonal sikkerhetsstrategi for å sikre seg permanent globalt hegemoni. Enhver utfordring ville bli møtt med makt, et middel USA behersker i enestående grad. Samtidig lød krigstrommene for å mobilisere befolkningen til støtte for en invasjon av Irak. Og kongressvalgkampen ble innledet. Den skulle avgjøre om Bush-administrasjonen ville kunne fortsette med den radikale politikken den førte innenlands og utenlands.

Den nye «imperial grand strategy», som USAs ledende etablissements-tidsskrift straks kalte den, fremstiller USA som «en revisjonistisk stat som ønsker å anvende sitt forsprang til å danne en verdensorden der USA har kontrollen», en «polarisert verden» der «ingen stat eller koalisjon noen gang kan utfordre USA» som «global leder, beskytter og håndhever». Denne linjen er farlig selv for USA, advarte artikkelforfatteren, og samstemte dermed med mange andre som deltok i debatten om utenrikspolitikken. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal