En forfatter mellom to verdener

John Maxwell Coetzee vil den 10. desember motta Nobelprisen i litteratur. Årets vinner er en reisende mellom to verdener, Sør-Afrika hvor han vokste opp, og Europa. I sin siste bok definerer han forfatteren som «det usynliges sekretær».

Den prisbelønte sørafrikanske forfatteren John Maxwell Coetzee skyr offentligheten. I stedet for et fornavn står det vanligvis et gåtefullt J.M. foran etternavnet hans. Som eneste forfatter har han mottatt den renommerte britiske Booker-prisen to ganger, men møtte ikke opp til noen av utdelingsseremoniene. Hans selvbiografiske tekster, Boyhood fra 1997 (norsk utgave: Barndom, 2002) og Youth fra 2002 (norsk utgave: Ungdom, 2003) er ikke erindringer forfattet i fortidsform, de er ikke en kronologisk beretning om virkelige hendelser, men atskilte, nummererte tilstandsbeskrivelser skrevet i presens. Coetzee vegrer seg ikke bare mot en privat, men også mot en umiddelbart politisk lesning av verkene sine.

@Avsnitt:Coetzee ble født i Cape Town i Sør-Afrika i 1940 som sønn av boere og fikk en utdannelse orientert mot den britiske kanon. Som 21-åring dro han til London, der han arbeidet en stund som programmerer. I 1965 flyttet han til USA, tok doktorgraden på Becketts prosa og skrev sine første fortellinger. Vietnamkrigen vekket erindringer i ham om historier fra hans eget land, og etter at han ble arrestert i en demonstrasjon i Buffalo i delstaten New York i 1973, bestemte han seg for å vende tilbake til Sør-Afrika. Selv om han følte seg tiltrukket av den politiske venstresiden, fikk han panikk av de syngende og slagordropende folkemassene. Tilbake i Cape Town, der han jobbet som litteraturprofessor, ga han i 1974 ut Dusklands (norsk utgave: I det mørke landet, 1985), en collage av to nådeløse fortellinger: for det første den fiktive beretningen om en amerikansk spesialist på psykologisk krigføring i Vietnam, for det andre den fiktive beretningen om Jakobus Coetzee, en av forfatterens boerforfedre fra 1700-tallet, som hadde medvirket til utryddelsen av en hottentott-stamme under koloniseringen.[ref]«Hottentott» refererer her til en gruppe nomadiske prester sørvest på det afrikanske kontinentet.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Månedens bøker

Default thumbnail
Neste sak

Putin splitter eliten

Andre saker om Litteratur

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen

0 kr 0