Landbruk

Kjøttets metamorfoser i globaliseringens tidsalder

Fastfood-restaurantene serverer et parodisk og ulegemliggjort kjøtt, som blir iscenesatt, iført forkledning og omdøpt. Dette avspeiler og avslører vestens svært tvetydige forhold til denne matvaren.

Posted on

Kjøtt er ikke noen vanlig matvare. Det har en symbolverdi som salat, pasta eller marsipan aldri vil få. Dette er ikke bare en vittighet: kjøtt er på en måte den absolutte matvaren. Det franske ordet for «kjøtt», viande, har sine røtter i det latinske vivenda som etymologisk sett betyr «det som tjener livet». Flere tvetydigheter av antropologisk karakter vanskeliggjør vestlige menneskers forhold til kjøtt, og gjør det sammensatt og uklart.

Kjøttet henviser oss for det første til vår kjøttetende natur, og dermed rovdyret i oss. Kjøttet fører til at naturen bryter inn i kulturen. Denne «animalske føden» inneholder på én og samme tid både livet og døden. Når vi svelger kjøtt, «fordøyer vi dødskamper», for å sitere den franske forfatteren Marguerite Yourcenar. Det er ingen tilfeldighet at denne matvaren vekker både entusiasme og aversjon, appetitt og avsky. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver