Kjøttets metamorfoser i globaliseringens tidsalder

Fastfood-restaurantene serverer et parodisk og ulegemliggjort kjøtt, som blir iscenesatt, iført forkledning og omdøpt. Dette avspeiler og avslører vestens svært tvetydige forhold til denne matvaren.

Kjøtt er ikke noen vanlig matvare. Det har en symbolverdi som salat, pasta eller marsipan aldri vil få. Dette er ikke bare en vittighet: kjøtt er på en måte den absolutte matvaren. Det franske ordet for «kjøtt», viande, har sine røtter i det latinske vivenda som etymologisk sett betyr «det som tjener livet». Flere tvetydigheter av antropologisk karakter vanskeliggjør vestlige menneskers forhold til kjøtt, og gjør det sammensatt og uklart.

Kjøttet henviser oss for det første til vår kjøttetende natur, og dermed rovdyret i oss. Kjøttet fører til at naturen bryter inn i kulturen. Denne «animalske føden» inneholder på én og samme tid både livet og døden. Når vi svelger kjøtt, «fordøyer vi dødskamper», for å sitere den franske forfatteren Marguerite Yourcenar. Det er ingen tilfeldighet at denne matvaren vekker både entusiasme og aversjon, appetitt og avsky. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Månedens bøker

Neste sak

Putin splitter eliten

Mer Landbruk

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

Myten om biosikkerhet

Hvordan stanse epidemier hos husdyr og hindre virus i å krysse artsbarrieren? Anbefalingene fra de internasjonale organisasjonene er enda mer industrielt dyrehold.

Koronavirusets kilde

Tap av habitat truer ikke bare med å utrydde mange dyrearter. Det er også en av hovedgrunnene til at stadig flere mikrober krysser artsbarrieren og blir til dødelige virus.

En roses liv

Snittrosen, et symbol på kjærlighet og forgjengelig skjønnhet, dyrkes i tropiske strøk med billig arbeidskraft og store doser sprøytemidler.

Fra vidundermiddel til miljøproblem

Plantevernmidler og kunstgjødsel, den grønne revolusjonens fyrtårn, gjorde at man kunne overvinne matutfordringen som fulgte den demografiske eksplosjonen i forrige århundre. Men de har også hatt skadelige konsekvenser for miljøet og bøndenes helse.

0 kr 0