Kjøttets metamorfoser i globaliseringens tidsalder

Fastfood-restaurantene serverer et parodisk og ulegemliggjort kjøtt, som blir iscenesatt, iført forkledning og omdøpt. Dette avspeiler og avslører vestens svært tvetydige forhold til denne matvaren.

Kjøtt er ikke noen vanlig matvare. Det har en symbolverdi som salat, pasta eller marsipan aldri vil få. Dette er ikke bare en vittighet: kjøtt er på en måte den absolutte matvaren. Det franske ordet for «kjøtt», viande, har sine røtter i det latinske vivenda som etymologisk sett betyr «det som tjener livet». Flere tvetydigheter av antropologisk karakter vanskeliggjør vestlige menneskers forhold til kjøtt, og gjør det sammensatt og uklart.

Kjøttet henviser oss for det første til vår kjøttetende natur, og dermed rovdyret i oss. Kjøttet fører til at naturen bryter inn i kulturen. Denne «animalske føden» inneholder på én og samme tid både livet og døden. Når vi svelger kjøtt, «fordøyer vi dødskamper», for å sitere den franske forfatteren Marguerite Yourcenar. Det er ingen tilfeldighet at denne matvaren vekker både entusiasme og aversjon, appetitt og avsky. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Månedens bøker

Default thumbnail
Neste sak

Putin splitter eliten

Andre saker om Landbruk

En roses liv

Snittrosen, et symbol på kjærlighet og forgjengelig skjønnhet, dyrkes i tropiske strøk med billig arbeidskraft og

Bienes budskap

Bienes død er sterkt overdrevet og hvis de utryddes vil det ikke true all matproduksjon. Men

Betalingstjeneste

Biene er blitt en mer populær sak enn storsalamanderen og mange andre navnløse ofre for ødeleggelsen

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.